Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W przeciągu najbliższych 2-3 lat chcę kupić mieszkanie lub dom. Albo będzie to mieszkanie w Krakowie, albo jakiś bliźniak pod miastem. Biorąc pod uwagę to, co dzieje się z cenami mieszkań i nieruchomości w ostatnim czasie, co powinnam zrobić?

1) Wziąć większy kredyt i kupować już teraz aby uniknąć podwyżek cen
2) Poczekać na spokojnie 2-3 lata, odłożyć więcej i kupić z mniejszym kredytem

Dodam do tego, że nie śpieszy mi się jakoś bardzo, bo mam gdzie mieszkać i nie muszę płacić czynszu dla landlorda, więc nie wydaję kasy, która potencjalnie mogłaby już spłacać kredyt.

Jedyne chciałabym uniknąć sytuacji, że dzisiaj za takie mieszkanie 70 metrów muszę dać milion, a za dwa lata to samo mieszkanie będzie kosztować 1,5 miliona. Przez ostatnie kilka lat, ceny tak wzrosły, że nie wykluczam takiej sytuacji i trochę się tego boję.

Z drugiej znowu strony, ceny mieszkań są bardzo wysokie i wiele osób porzuciło nadzieję na kupno czegoś dla siebie, bo ceny odjechały w kosmos. Jeśli mieszkania znowu podrożeją, to wielu ludzi, których stać teraz na wydanie miliona za 60-70 metrów, może być nie stać za 2-3 lata, jak to samo mieszkanie będzie kosztować 1,5 lub 2 miliony.

Sama nie wiem, co o tym myśleć i co zrobić, żeby nie żałować decyzji za 2 lata.

#nieruchomosci #krakow #dom

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Kup działkę po Krakowem, ceny jeszcze są do przyjęcia, w przyszłym roku wchodzi prawo, które zmniejszy ilość działek budowlanych w Polsce, co spowoduje za ok 5 lat, spore podniesienie cen
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Sytuacja na rynku nieruchomości w Polsce raczej należy do tych bardziej dynamicznych. Nie da się stwierdzić jednoznacznie co będzie lepszą decyzją, bo przez 2-3 lata to się może naprawdę dużo zmienić. Ze swojej strony dodam że warto się wstrzymać na pewno ten rok i zobaczyć jak będzie wyglądała dalsza sytuacja, czy stopy zostaną jeszcze obniżone w tym roku i czy w rządzie będzie jakaś jeszcze jedna próba przepchnięcia programu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja bym przeczekał jeszcze ten rok. Warto się zdecydować, czy ma to być bliźniak, czy mieszkanie. Ceny bliźniaków są również bardzo wysokie, więc wydaje mi się, że mieszkanie w mieście będzie lepszym wyborem. Za te same pieniądze dostajesz te same metry kwadratowe w bliźniaku i w mieszkaniu w mieście, a jednak komunikacja jest o wiele, wiele lepsza.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Musiałabyś mieć szklaną kulę przy tej ilości czynników mających wpływ i przy tym jak ten kraj jest rządzony. Wystarczy, że dosypią dopłat, to wtedy sky is the limit.
A jak wprowadzą progresywny kataster i podatek od pustostanów, to w tym mieście masz ich 70 tysięcy.
Druga rzecz jest taka, że jeszcze musisz mieć co kupić, bo jakość mieszkań na rynku jest żadna. Jakieś klitki 30 metrów po 20 koła
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeżeli ci się nie spieszy to po prostu szukaj odpowiedniego mieszkania nie idąc na zbyt duże kompromisy już teraz.

Też początkowo planowałem kupić za 1-1,5 roku bo z obliczeń mi wyszło że najmniej stracę na odsetkach w różnych wariantach ale rozglądałem się pół roku i doszedłem do następujących wniosków:
- większość ofert jest zwyczajnie słaba
- mieszkania dobrze trafiające w wymagania trafiają się raz na 1-2 miesiące
- te najlepsze oferty
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z tego co się orientuje jesteśmy w trakcie korekty cen nieruchomości. Z racji że rozpoczął się cykl obniżek stóp procentowych wskazywałoby to na zwiększenie popytu w najbliższych latach. Jest to dość uproszczone myślenie. Moim zdaniem kupuj już teraz skoro jest już po obniżkach pewnych. Tylko oczywiście szukamy czegoś w dobrej cenie. Rozważ też dom jednorodzinny bo i tak się pojawiają w dobrych cenach a pewnie można coś w dół
  • Odpowiedz
1) Wziąć większy kredyt i kupować już teraz aby uniknąć podwyżek cen

2) Poczekać na spokojnie 2-3 lata, odłożyć więcej i kupić z mniejszym kredytem

@mirko_anonim: nie mam wśród znajomych osoby, której opłaciło się czekanie i odkładanie na większy wkład własny. Kredyt zawsze można nadpłacić.
  • Odpowiedz
@Cudi3: Obniżka stóp procentowych to momentalny skok zainteresowanych kupnem. Mamy już teraz odnotowany drastyczny skok zapytań kredytowych w związku o majowym obniżeniem stóp procentowych. Ludzie czekają tylko na pewno skok zdolności kredytowej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.

Jesli Kraków/pod to ja bym kupiła działkę XD więc masz 3 rabina XD
dla mnie argumentem jest, że czas jest bezcenny, no ale mówisz, że ci nie zależy. A drugim, że kogo znam (i siebie) co nie czekał, to jest zadowolony, żyje sobie już w nowym lokum, spłaca lub nadpłaca, nikt nie żałuje. A niezdecydowani dalej czekają.
jak się motasz to wyznacz
  • Odpowiedz
@Mathas: Nie wiem czy traktować twoją odpowiedz jako troll. Jeżeli będą spadać to naturalnie ożywi się cały rynek. Tanie kredyty to raj dla inwestorów i pozostałych kupujących. Nie ma się co nastawiać na jakieś mocne obniżki stóp, ale realnie 0,5-0,75% moga zejść w tym roku.
  • Odpowiedz