Aktywne Wpisy

PorzeczkowySok +30
wczoraj spacerując znalazłem w trawie wagę precyzyjną
jeszcze z folią fabryczną, działa ʕ•ᴥ•ʔ
tanie takie wagi są, ale i tak ciekawa rzecz, a niedawno nawet myślałem, że fajnie byłoby mieć taką
miesiąc temu dwa złote znalazłem
https://wykop.pl/wpis/85422425/trzy-dni-temu-znalazlem-podczas-spaceru-1-365-szta
jeszcze z folią fabryczną, działa ʕ•ᴥ•ʔ
tanie takie wagi są, ale i tak ciekawa rzecz, a niedawno nawet myślałem, że fajnie byłoby mieć taką
miesiąc temu dwa złote znalazłem
https://wykop.pl/wpis/85422425/trzy-dni-temu-znalazlem-podczas-spaceru-1-365-szta
źródło: IMG_20260411_2004263292
Pobierz
annlupin +11
a wgl jakie muzyczki do żubra rano najlepiej
źródło: 1000002959
Pobierz

1. Ile obecnie około kosztuje wykończenie mieszkania dwupokojowego i projekt od jednej ekipy? Standard normalny. Bez zabudowy kuchennej, mebli wolnostojących, AGD, rolet, firan itp.
2. Większość inwestycji obecnie ma rury poprowadzone po ścianach. Czy trzeba je wkuwać czy lepiej zabudować?
3. Ile kosztuje zabudowa kuchenna? Warto brać takie z #ikea czy lepiej od stolarza? Jaka jest różnica w cenie?
Wiem, że to wszystko zależy od projektu, ale jestem na etapie starania się o kredyt hipoteczny i nie wiem czy brać dodatkowe pieniądze na wykończenie czy starczy mi z oszczędności. Wystarczą mi widełki za koszty wykończenia.
4. Czy zna ktoś jakieś polecane ekipy z #warszawa albo takie, które dojeżdżają na jej teren?
5. Jak takie firmy rozliczają się za materiały? Z tego co czytam to VAT jest 8% w takim przypadku. Czy oni zarabiają na materiałach (VAT niższy np. o 15%, a dla mnie byłoby 8% taniej, czyli 7% idzie do firmy) czy mają to wliczone w cenę robocizny?
#mieszkanie #wykonczenie #wykonczenia #warszawa #mieszkaniedeweloperskie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
2. wkuwając zjebiesz akustykę. mała szansa, ale jeżeli ktoś by się porządnie przypieprzył, to jeszcze będziesz musiał odtworzyć to, co było
2. Lepiej wkuć, mniej miejsca zajmują, ale często to może rodzić problemy z akustyką i gwarancją
3. Moim zdaniem cena IKEA i stolarza są podobna, tylko stolarz kojarzy się drożej, bo robiąc od stolarza idziesz automatycznie w droższe rozwiązania. Zakładałbym na zabudowę kuchenną z blatem