Wpis z mikrobloga

✨️ Jak przerobić garaż na wiatę bez zezwoleń?
Chcę sprzedać działkę z domem. Problem w tym, że (na własną odpowiedzialność) postawiłem na nim garaż drewniany - tzw. samowolka budowlana. Z nowymi nabywcami dogadany jestem tak, że zanim przyjdzie rzeczoznawca z banku (od kredytu), to muszę przerobić go na wiatę, bo takowa nie wymaga zezwoleń/pozwoleń. Jak to najlepiej ogarnąć? Wymontować całkowicie bramę od frontu + jedną ściankę boczną zrobić z ażuru, czy jakoś inaczej?

#budownictwo #budujzwykopem #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wiata nawet do 35m2 może i nie wymaga pozwolenia na budowę ale i tak jako obiekt małej architektury należy zgłosić jej budowę do urzędu/starostwa na 30 dni przez zamiarem budowy

powyżej 35m2 wymaga pozwolenia na budowę
  • Odpowiedz
wiata nawet do 35m2

@Catmmando: lol ale bzdury piszesz nawet podwójnie, wiata do 50m2 na działce z budynkiem mieszkalnym nie wymaga niczego poza zachowaniem "dobrego sąsiedztwa"
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
szlachetny-teoretyk-79: Sprawdź sobie definicję wiaty. W skrócie - nie może mieć przynajmniej jednej ze ścian. Wtedy na podstawie PB możesz sobie takie wiaty stawiać po max. 2 szt. na każde 1000 m2 działki. Pamiętaj też, że wiata by była postawiona legalnie musi mieć zachowane wymagane przez prawo budowlane odległości od działki sąsiada (min. 3,0 m).
Możesz też pokombinować i np. z garażu zrobić altanę ogrodową - musisz sprawdzić, czy Twoja konstrukcja
  • Odpowiedz