Wpis z mikrobloga

✨️ Jak samodzielnie urządzić kuchnię w nowym mieszkaniu?
Mirunki, robię kuchnie w pierwszym własnościowym (tj. bankowym xD) mieszkaniu.
Niby się naczytałem, że nie warto na wymiar, tylko brać jakąś marketową, ale w Ikea krzyknęli ok. 22k z motnażem (bez agd, armatury) i blendy po mojej stronie, wybór frontów to kilka na krzyż, jak chciałem dwa różne kolory to się okazało, że mają inną grubość, w wyspie się nie da zrobić przesuwnych drzwi ani szuflad i ogólnie same problemy, wygląd tego co Pani w Ikea przygotowała w programie to takie 3/10, a na flipa ani na wynajem nie robię.
Najtańsi stolarze liczą ok. 28k na frontach jakie chcę, do samego sufitu, wyspa z szufladami - to te kilka koła różnicy wielkiej mi nie robi.
Wydaje mi się, że ta robota nie jest jakaś super trudna - skręcić szafki, złapać dobrze poziomy przy wieszaniu, wyciąć prawidłowo otwory, nie zniszczyć niczego po drodze, więc jak ktoś robi dziesiątą kuchnię i nie ma dwóch lewych rąk, to ryzyko s----------a czegoś jest minimalne. Czy wzięcie takiego stolarza/skręcacza gotowych formatek co jest anonimem w sieci typu 5 opinii na googlach i pejsbuku to rozsądny pomysł xD?
#nieruchomosci #remontujzwykopem #remontujzwykopem #meble #kuchnia #stolarz #stolarka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: tyle to może kosztować.
Ja w IKEA dałem 10k za kuchnię bez wyspy, bez udziwnień, bez montażu, a było to 5 lat temu.

na kuchniach dużo można popłynąć z szufladami. Szafka z półką kosztuje powiedzmy 500zł, a taka sama z 3 szufladami wyjdzie 1500. razy kilka szafek i sie robi spora kwota.

Odnośnie planowania to sam sobie wszystko zaplanowałem i w sumie jestem zadowolony z tego jak to wyszło.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mogę ci pomóc z projektem, formatami itp. bo się tym zajmuje. Albo podesłać namiar na jakiegoś stolarza, zależnie skąd jesteś.
Jak sam wolisz się pobawić, to do wizualizacji możesz wykorzystać darmowe programy że stron sieciówek typu Leroy albo Ikea coś takiego posiadają. Samo wykonanie mebli łatwe nie jest, ale jak nie masz 2 lewych tak to poradzisz sobie, miałem sporo klientów którzy samodzielnie złożyli kuchnie bez wcześniejszego doświadczenia
  • Odpowiedz