Wpis z mikrobloga

✨️ Jak oszczędzać na remoncie mieszkania?
Jestem w trakcie wykańczania pierwszego mieszkania (średni rozmiar), gołodupiec here, więc wszystko finansowane z bieżącej pracy kołchoźniczo-najemnej i każda złotówka boli xD. Pytanie do bardziej doświadczonych życiowo i remontowo mirasów - na czym oszczędzaliście, a na czym nie warto było?
Niby czytam, że warto na meblach i sprzętach, bo za kilka lat się wymieni - ale to raczej myślenie życzeniowe, większość mebli będzie na wymiar, agd/rtv to pracuje aż się nie rozsypie lub koszty naprawy przewyższają nowe. Tak patrzę po znajomych i rodzinie i jedyne zmiany jakie robią w pierwszych 10-15 latach mieszkania to najwyżej odmalowanie mieszkania i ewentualna poprawka po spartaczonej robocie.
Na razie zakładam, że najlepszą strategią jest zrobionie wszystkiego docelowo, tylko małymi kroczkami - wprowadzka mając łazienkę, kuchnię, podłogi, pomalowane ściany i łóżko, jakiś stół i krzesło zastępcze. A reszta to co miesiąc coś dojdzie a to szafa w przedpokoju, a to dokupienie sofy itd. małymi kroczkami, zamontowanie lamp itd. I w takim wypadku od wprowadzki zakładam, że 95% będzie zrobione po roku, a 5% nigdy xD

Co myślicie?

#nieruchomosci #wystrojwnetrz #architekturawnetrz #dom #kuchnia #mieszkaniedeweloperskie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: hehe biedakom sie zachciewa żyć ponad stan zamiast grzecznie od pana landlorda wynajmować. Ty to kolego sobie postów mickpl nie wziąłeś do serca i kupiłeś na górce to teraz cierp. A mogłeś wynajmować, pamiętaj. Zaraz stanieje a poza tym kto kupuje ten frajer, a zwłaszcza na kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°) prawdziwe kozaki kupują za 200k z lokaty za gotówkę w top3
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najlepsza oszczędność to zrobić wszystko porządnie tak żeby wystarczyło na te kilkanaście lat :)
Możesz się nauczyć robić samemu pewne rzeczy i zaoszczędzić na wykonaniu ale na materiałach i sprzęcie nie warto
Możesz jeszcze poszukać np poza miastem ekipę remontowa albo stolarza bo zazwyczaj są tańsi gdzie na wsiach
Możesz robić etapami, ja jak się wprowadzalem to miałem tylko łazienkę zrobioną parę mebli a na kuchnię czekałem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja zrobiłem 90% prac samemu, tylko że mam trochę łatwiej bo jestem po studiach technicznych ;P wszystko zależy od standardu jaki zastaniesz od dewelopera, u mnie były np. Tynki gipsowe więc było widać chropowate ściany, więc stwierdziłem że zrobię gładzie sam z rodziną.Ale nie było to warte, już lepiej tak zostawić. Widać poprawę na ścianach ale nie jest idealnie. Malowanie/gruntowanie ścian to spokojnie sam ogarniesz. Najgorsza jest łazienka. Ona
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no i polecam zrobić sobie excela z listą wszystkich rzeczy do kupienia, wpisz każdą głupotkę np. Żyrandol, klamka, płytki, lustro, sedes, prysznic, zasłony… i przypisz taką teoretyczną kwotę ile byś chciał wydać :P potem zdasz sobie sprawę na co lepiej wydać drożej a co można zrobić po kosztach.
  • Odpowiedz
Jedynie fachowca wziąłem do paneli podłogowych

@adziox: Do najprostszej roboty fachowca wziąłeś a z płytkami sam się j-----ś ? :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nic sensownego nie przychodzi mi do głowy co do oszczędności, szczerze na niczym z rzeczy w kuchni i łazience nie polecam. W teorii nie trzeba się ładować w jakieś drogie drzwi wewnętrzne byleby nie miałby wypełnienia plastrem miodu. Możesz kupić fronty do kuchni foliowane, są znacznie tańsze niż lakiery/akryle/forniry, jak kupisz fajną i przemyślana kuchnię to po kilku latach można wymienić tylko fronty, co jest stosunkowo niedrogą sprawą. Na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie warto oszczędzać na niczym co jest bazą domu, coś co wymaga większych robót przy próbie wymiany tj. podłogi, drzwi, armatura w łazience. Meble kuchenne.
Żadnych tapet i sztukaterii - bo moda przemija, szybko się nudzi. Proste kolory, pomalowane.
i jedyną część mebli na której bym nie oszczędzał to materac. Nigdy nie przypuszczałem jak bardzo wpływa to na jakość snu.
  • Odpowiedz
większość mebli będzie na wymiar

@mirko_anonim: meble nie na wymiar działają tak samo, a kosztują kilka razy mniej
Często nawet mieszczą tyle samo. No ale jak się chce jakaś wyimaginowaną estetykę zachować, to płac 15k za same szafki w kuchni ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

nie bierz ekip z marketu, popytaj na forach kto ma działalność to zrobi ci to w naprawdę korzystnej cenie i dość szybko.

@adziox tak właśnie działam i faktycznie wychodzi 10-20% taniej. Niby na jednej robocie nie dużo, ale zbiera się.

no i polecam zrobić sobie excela z listą wszystkich rzeczy do kupienia, wpisz każdą głupotkę np. Żyrandol, klamka, płytki, lustro, sedes,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

Jak masz smykałkę do roboty do na wykończeniowe i meblach możesz sproo oszczędzić samemu robiąc co potrafisz

@orfan: jak byłem w licbazie i potem na studiach i miałem czas to malowałem, kładłem tapety, kładłem płytki w domu.
Ale teraz bez absolutnego zarzynania się nie dałbym rady zgrać tego czasowo i logistycznie, najwyżej niektóre tematy będą miesiąc czy dwa później
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

Możesz kupić fronty do kuchni foliowane, są znacznie tańsze niż lakiery/akryle/forniry, jak kupisz fajną i przemyślana kuchnię to po kilku latach można wymienić tylko fronty, co jest stosunkowo niedrogą sprawą.

@Cudi3 pomysł ciekawy, tylko znam siebie i wiem, że na 99% przyzwyczaję się, nie będzie mi się chciało i będzie mi szkoda wyrzucać "stare"
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

i jedyną część mebli na której bym nie oszczędzał to materac.

@Doktor_Proton: oj tak, najlepsze zakupy poprawiające jakość życia to bezsprzecznie był top jakości materac, poduszka, rolety zaciemniające sypialnie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

kosztują kilka razy mniej

@ka-lol: właśnie takich gigantycznych różnic o dziwo nie ma.
Dla małej szafy to coś w stylu:
- sklep meblowy: 2,2k i sobie we własnym zakresie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To nie będzie pomysł że Ci się nie będzie chciało tylko ich stan po pewnym czasie Cię do tego zmusi. Fronty foliowane mają to do siebie, że nie wytrzymują wysokich temperatur i wilgoci, w skrócie po pewnym czasie raczej się rozkleją obok piekarnika lub przy zmywarce. Różnica cenowa jest spora, zresztą zobaczysz na etapie kupna kuchni.
Wyżej Ci ktoś mądrze podpowiedział w chwili obecnej najwięcej możesz zaoszczędzić na robociźnie
  • Odpowiedz
A to będzie stało pewnie następnych +20 lat.

@mirko_anonim: w starym mieszkaniu mam najtańszy segment kuchenny, który ma już około 16 lat. Nic się z nim nie dzieję.

Słoiki z kawą stoją w nim tak samo jak w takim 2-4 razy droższy na wymiar.

Mało tego, w większości przypadków wymiary mebli są na tyle uniwersalne, że pasują pod nowe budownictwo.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
nowoczesny-pomysłodawca-86:

Fronty foliowane mają to do siebie, że nie wytrzymują wysokich temperatur i wilgoci, w skrócie po pewnym czasie raczej się rozkleją obok piekarnika lub przy zmywarce

@Cudi3: to tego nie byłem świadom, dzięki za info.

najwięcej możesz zaoszczędzić na robociźnie robiąc
  • Odpowiedz