✨️ Inwestowanie w zagraniczne ETF na IKE: Czy warto?Ⓘ Biorąc pod uwagę, że chce inwestowac w zagraniczny rynek ETF, dalej opłaca się zrobić to na IKE niestety w PLN, wiedząc że na 80-90% te pieniądze zostana wypłacone za X-XX lat (przed emeryturą)? Mam tu na myśli między innymi prowizje przewalutowania itd.
@mirko_anonim: Jeżeli na 100% wypłacisz wcześniej to nie ma sensu, bo zapłacisz dokładnie taki sam podatek przy wcześniejszej wypłacie jak poza IKE. Na IKE opłaca się tylko jak zamierzasz to sprzedać po jakimś czasie i zainwestować w coś innego w obrębie IKE, bo wtedy nie płacisz podatku przy zamianie.
@Rudz1elec: Tylko chyba przy wcześniejszej wypłacie z IKE nie będzie sobie mógł odliczyć straty poza IKE (jeżeli jakąś będzie miał), bo podatek pobiera broker od razu przy wypłacie. Więc gdyby miał gdzie indziej stratę to zapłaci większy podatek niż gdyby miał zarówno zysk i stratę poza IKE. A jeżeli to będzie tylko ten jeden ETF akumulujący i nie będzie go wymieniał na nic innego to podatek i tak płaci w
j--------e. niedawno pisałam o dobrym dniu i o największym koszmarze jaki mógłby mnie spotkać, czyli spotkanie z dzikami. właśnie widziałam się z trzema wielkimi gnojami. zamarłam chwilowo, ale żyje.
Biorąc pod uwagę, że chce inwestowac w zagraniczny rynek ETF, dalej opłaca się zrobić to na IKE niestety w PLN, wiedząc że na 80-90% te pieniądze zostana wypłacone za X-XX lat (przed emeryturą)? Mam tu na myśli między innymi prowizje przewalutowania itd.
#inwestowanie #etf #xtb #gielda
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt