Aktywne Wpisy

Damianowski +78
"Wardęga na pogodzenie się z Wersów nawet się umył" xD
Swoją drogą trochę aż dziwne że cisza trochę na mirko o tej akcji.
Ludzie wpłacą. Influ się tam godzą itp.
A tutaj zawiść typu "szkoda sąsiadów" itp XD
Swoją drogą trochę aż dziwne że cisza trochę na mirko o tej akcji.
Ludzie wpłacą. Influ się tam godzą itp.
A tutaj zawiść typu "szkoda sąsiadów" itp XD
DzonyDzony +236
nie moge patrzec na te influencerskie mordy krzyczace "WPLACAJCIE, NA CHORE DZIECI NIE DACIE?", w momencie gdy ich glowne zajecie to ciagla optymalizacja podatkowa, zeby jak najmniej zaplacic miedzy innymi na utrzymanie oddzialow onkologii XD
#latwogang #antykapitalizm #cancerfighters
#latwogang #antykapitalizm #cancerfighters

Zbieramy z żoną na kupno działki w mieście wojewódzkim, w dobrej lokalizacji na obrzeżach to około 600tyś zł.
Niedawno pojawiło się ogłoszenie bardzo fajnego domu z 2016 roku, spoko standard, kuchnia, łazienki itd. większość rzeczy nam się podoba. Dom kosztuje 2mln zł, ale lokalizacyjnie jest lepiej niż okolica, w której patrzeliśmy wstępnie na działki, nie są to obrzeża. Tutaj już nie ma wolnych miejsc na budowę, dobra komunikacja, sklepy itd.
Niedawno spłaciliśmy swoje mieszkanie warte ok 950 tyś zł, mamy 250 tyś zł oszczędności, czyli około 1,2mln. Musielibyśmy dobrać ok 800 tyś kredytu. Miesięcznie po opłatach zostaje nam 30 tyś zł oszczędności, więc rata ok 6,5 tyś nie byłaby jakimś dużym obciążeniem, jednak ja strasznie nie lubię się tak zadłużać, wolałbym poczekać 3-4 lata, uzbierać kwotę i tyle… W życiu różnie bywa, utrata pracy, choroba itd. Żona się napaliła na dom i lokalizacje. Twierdzi, że to hipoteka i zawsze można sprzedać dom i kupić za połowę ceny mieszkanie, przy naszych dochodach ryzyko jest bardzo małe, domy w tej lokalizacji trafiają się bardzo rzadko, a jak już to są dla nas do totalnego remontu, bo nam się nie podobają. Dodam, że kredyt byśmy nadpłacali i pewnie po 5 latach byłoby po wszystkim, więc odsetek nie byłoby aż tak dużo. Bardziej kwestia, że będę miał z tyłu głowy duże zobowiązanie.
Jakie macie opinie o takich sprawach, jestem ciekawy myślenia wykopków. Ryzyko sporej raty vs nie dostania działki/domu w idealnej dla nas lokalizacji za 3-4 lata. Sam już nie wiem czy jestem zbyt defensywny i wszystko kalkuluje i analizuje 20 razy, czy jednak normalniejszy niż reszta ludzi biorących pod korek…
#nieruchomosci #kredyty
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny