Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zmiana harmonogramu leasingu wpływa na odsetki?
Witam, mam #leasing na samochód w #mleasing i chciałem zmienić wysokość raty i wykup. Leasing mam jeszcze przez około 1 - 1,5 roku. Wykup wynosi kilkadziesiąt tysięcy złotych. Chciałem tak zmienić harmonogram, żeby wykup wynosił 1% i zachować ten sam okres leasingu, więc podnieść wysokość raty. W moim przypadku ta rata wzrośnie około dwukrotnie i wtedy mam ten wykup 1%. Złożyłem i zaakceptowałem już wniosek o to. W tym wniosku miałem informacje o wysokości raty netto bez odsetek (bo w sumie te odsetki trochę zmieniają się w każdym miesiącu). W #mleasing było to tak, że opisuje się w składanym wniosku przez ich portal co się chce zmienić, później oni przysyłają propozycję tego i ma się kilka dni na akceptację. Nie było tam żadnego przycisku z opcją dopytania o szczegóły i pełny harmonogram. Dopiero po akceptacji wniosku i przy okazji płatności następnej raty dostałem pełny harmonogram w którym można było zobaczyć odsetki. Właściwie to liczyłem, że skoro zwiększam ratę dwukrotnie i spłacam ten kapitał dużo szybciej to całkowita suma odsetek, które muszę jeszcze zapłacić też spadnie, a tak się nie stało. Ta suma została taka sama. I tutaj moje pytanie czy jest to normalne i ktoś też robił taka zmianę harmonogramu u nich lub u innego leasingodawcy? Z tego co myślałem te odsetki zależą głównie od sumy pozostałego do spłaty kapitału, dlatego liczyłem, że trochę się zmniejszą. Skoro u mnie się nie zmniejszyły to finalnie wychodzi tak, że muszę im szybciej spłacić kapitał, a nie mam z tego żadnych oszczędności na odsetkach (oczywiście muszę zapłacić jeszcze za zmianę tego harmonogramu). Dajcie znać czy miał ktoś podobną sytuację i jak u was to wygląda.

#leasing #pytanie #jdg #firma #samochody #motoryzacja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nawet jak cesję robiłeś, to masz opiekuna przypisanego, aczkolwiek i tak takie tematy spływają na centrum obsługi klienta i tam info powinieneś dostać wstępne.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): opiekun przy cesji nie ma nic do zmiany harmonogramu, stwierdzili wtedy ze to dopiero można zrobić jak już będzie leasing przepisany na mnie, więc zmiany harmonogramu z nim się nie ustala, tylko ktoś inny się nim zajmuje.
To info wstępne to właśnie było wyliczenie kosztów netto raty samego kapitału bez odsetek. Symulacji odsetek dla mnie nikt nie robił na tym etapie. A jednak wydawało mi się, że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No i ja o tym mówię. Przecież harmonogram zmieniasz jak dostaniesz cesję. Dostałeś cesję więc albo masz opiekuna albo przypiszą. Byś się skontaktował wówczas z nim przed zmianą i akceptacją, to byś dostał info.
  • Odpowiedz