Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z zazdrością w związku?
Chciałbym sie troche pozalic, a moze zapytac czy ktos tez tak ma czy mój to odosobniony przypadek? Na wstepnie nakresle sytuacje: mamy z żoną dwojke dzieci lv0 i lv2, zona lv35. I teraz historia. Żona nie ma kompletnie zadnych zainteresowań poza hehe obejrzyjmy serial. Probowala juz: gry na gitarze, ale po kilku lekcja, stwierdziła że to nie to. Pozniej bylo stolarstwo, posiedziala w garażu moze dwa wieczory i pasję porzucila. Pozniej chcial zrobic zdjęcia to dostala na święta lustrzanke. Ostatnie zdjecie zrobila chyba w sylwesta (tak to hobby trwalo 7dni) i aparat do szafy. Oczywiście wszystkie jej próby ja sponsoruje. Troche mnie to wkurza, ale nie w tym problem. Problem jest w tym, że ja w odróżnieniu od niej, akurat mam pasje i jest nią sport (oglądanie i uprawiania). I nie wiem czemu ale kazda moja proba wyjścia na mecz, oglądania w tv, wyjscia na boisko z kolegami to żona odrazu jest obrazona, że musi zostac sama z dziecmi, że to i że tamto. I to nie jest tak że ona w tym czasie proponuje cos alternatywnego. Po prostu mam nigdzie nie iść. Jak zostane to nie robimy nic poza hehe serialami, ewentualnie bawię sie z synkiem. Dla tych co uważają, że zostawiam żonę samą z dziecmi zaznaczam że pomagam przy dzieciach. Starszego syna po pracy to przejmuje praktycznie na wyłączność. W weekendy probuje zajmowac sie dwójka żeby żona miala czas odpocząć i/lub zająć sie sobą. Czy ktos też mial? Jak sobie z tym poradzic? Jak wyrwac sie z tego chorego ukladu, w ktorym żona jest zazdrosna o kazde pojscie na silownie. Kolejny problem jest taki że czas spedzony razem, ktory proponuje mi żona, jest dla mnie kompletnie nie atrakcyjny. Czuje że oddalamy sie od siebie. Jakies pomysly? #zwiazki #hobby

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ktos też mial?

@mirko_anonim: Większość tak ma. Mało która kobieta ma jakieś hobby. A te co rzekomo mają, np. jakieś bieganie, jazda konno, to też się dzielą na te co faktycznie mają hobby i na te, co to uprawiają, bo tak każe droga Instagramowej modelki wanna be ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle. Jak szybko tego z nią nie omówisz i to się nie zmieni, to pojawi się inna, która da Ci to czego Ci brakuje - swobodę, doceni Twoje pasje a może część będzie dzielić też z Tobą. To nie doprowadzi długofalowo do niczego dobrego.
Sam tez musisz uważać bo jeśli czujesz, że przez to się oddalacie to bardzo łatwo jest zauroczyć się kimś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim czemu wziąłeś ślub z kobietą z którą nie umiesz żyć pod jednym dachem czując się swobodnie i mogąc realizować hobby? Co wy przed ślubem robiliście że nie wiedziałeś że tak to wygląda? Mieszkaliście w ogóle razem przed ślubem? Ogólnie rady za bardzo nie ma, bo osoby co nie mają hobby zawsze zachowują się jak bluszcz i chcą spędzać razem czas w odmóżdżający sposób, a hobby partnera/partnerki traktują niczym jak zdradę
  • Odpowiedz
Oczywiście wszystkie jej próby ja sponsoruje. Troche mnie to wkurza, ale nie w tym problem.

@mirko_anonim: tutaj właśnie może być ten problem. Jeśli sama nie zarobi i nie odłoży pieniędzy na hobby - no to jak to ma być jej pasją? Pasja to poświęcenie energii/czasu/kasy jest to integralna część pasji.
Chcesz lepiej wyglądać/zadbać o siebie - widzisz więcej kobiet / koleżanek na siłowni - sama zaczynasz kompletować kasę/sprzęt/białko/ masażery/karnet na siłownię
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
precyzyjny-wizjoner-77: Powiedz jej coś w ten deseń. "Kochanie, ja naprawdę potrzebuję sportu, żeby dobrze się czuć. To nie jest ucieczka od Ciebie ani dzieci, tylko coś, co daje mi energię. Tak jak Ty chcesz czasem odpocząć czy obejrzeć serial, tak ja chcę pójść na siłkę czy pograć. Ustalmy dni, żebym miał chwilę dla siebie i żebyśmy też mieli czas razem"
A co do hobby to najpierw ja wspieraj i zachęcaj zanim
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tylko, że on nie zabrania żonie oglądać seriali. Nawet w samotności. Natomiast ona obrusza się kiedy on chce pójść poharatać w gałę z kumplami. W tym jest problem.
  • Odpowiedz
@shitman6 nikt się magicznie nie zmienia po ślubie ani kobiety ani mężczyźni. Co najwyżej ktoś bierze ślub zanim mu zauroczenie minie (czyli przed 2-3 rokiem trwania związku) i gdy opadną różowe okulary to się widzi jaka ta osoba jest. Też brak mieszkania razem przed ślubem czy brak jakiś wspólnych decyzji finansowych czy przeprowadzek/remontów może ukryć to jaką daną osobą jest, bo nie ma się okazji tej osoby poznać. A jak ktoś
  • Odpowiedz
Koleżanko droga, 8 lat się ze swoją ciągałem przed ślubem i ciągam nadal już 21 lat. Mieszkaliśmy razem, nawet jakiś czas za granicą przed ślubem i zmieniła się bardzo. Życie.
  • Odpowiedz
@shitman6 to nie była raczej nagła zmiana że po ślubie od razu się zmienia tylko to był proces (rozłożony na lata) albo po prostu miała już od dawna przekonania że po ślubie czegoś nie musi już robić albo czego ma oczekiwać po ślubie co się omawia przed ślubem podczas wielu rozmów. Ogólnie zmiana jest jedyna stała w życiu i bez ciągłych rozmów tych zmian nie wyłapiesz ale też ludzie nie zmieniają
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: umów się z nią, niech wychodzi sobie np pochodzić po galerii handlowej, kupić jakiś ciuch, żeby miała taki czas dla siebie jak ty masz kiedy wychodzisz na siłownię czy mecz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
spostrzegawczy-strażnik-77: Typowo OPie, u mnie jest podobnie - żony hobby to scrollowanie instagrama i facebooka - co prawda czasami opowiada mi o ciuchach albo czymś, co tam znalazła, ale na tym się kończy - sportu nie uprawia, książek nie czyta, nie robi nic specjalnego - gdy ja proponuje jakieś opcje, alternatywy: tutaj nie pasuje jej to, tam znów coś innego, wiecznie jakieś ale - chyba ma to po swojej matce.

Miałem kilka
  • Odpowiedz