Wpis z mikrobloga

✨️ Jak mądrze inwestować w wieku 24 lat?
Jak inwestować w wieku 24 lat? Parę miesięcy temu zacząłem pierwsza pracę, zarabiam niecałe 5k netto, a z racji tego że mieszkam z rodzicami to mogę odkładać miesięcznie +- 2,5-3k. Myślałem o jakimsś ikze albo ike, ewentualnie ETF. Ktoś mógłby doradzić chociaż jakimi instrumentami warto się zainteresować? I jak się w ogóle za to wszystko zabrac
#inwestycje #inwestowanie #ikze #ike

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: pchaj te pieniądze w siebie, by za 10 lat być na dużo wyższym poziomie zarobków, z własnym kątem i poduchą finansową. Wtedy możesz powoli zacząć myśleć o emeryturze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ike i ikze nie maja nic wspolwngo z etf.
Najlepiej przeczytaj książkę iwucis lub mateusza samolyka. IMO ta druga lepsza.
Wtedy będziesz wiedział co chcesz osiągnąć i będzie łatwiej Ci doradzić bo będziesz konkretne pytania.
Fajnie ze juz chcesz inwestować:)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
aktywny-uczeń-84: Zrozum jedna zasadę - z rynkiem nie wygrasz, wielu próbuje, a statystyki są nieubłagane. Zaczynam od tego, żeby przestrzec przed wszystkimi inwestycyjnymi okazjami - jakby to było takie proste to mielibyśmy samych milionerów. W co inwestować to bardzo indywidualna kwestia i zależy od bardzo wielu czynników: jakie masz cele, jakie ryzyko akceptujesz, jaki jest horyzont inwestycyjny, a to tylko kilka wybranych czynników. Opcje masz dwie: sam się nad tym zastanowisz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jesteś młody i wszystko przed Tobą. Największą walutą jaką możesz posiadać to nauczyć się oszczędzać i trzymać się pewnej skromności. Najprostsza zasada to wydawać mniej niż się zarabia. Zero kredytów. Odkładać. Oszczędzać. Za 10 lat możesz wemigrowac, ożenić się, posiadać dzieci. Może będzie potrzebny kredyt hipoteczny żeby przeprowadzić się do innego miasta. Posiadanie gotówki daje ci przewagę, że masz dużo więcej możliwości. Inwestowanie jest fajne jak masz poduszkę finansową
  • Odpowiedz