Wpis z mikrobloga

✨️ Zmiany cen mieszkań na przestrzeni lat
1950r - mieszkanie za darmo
2005r- mieszkanie za 2500 za m2,
2025 - spekulanci = brak mieszkań w cenach dla zwykłych ludzi
https://www.infor.pl/wskazniki/nieruchomosci/170,899,Cena-metra-kwadratowego-powierzchni-uzytkowej-budynku-mieszkalnego.html
#nieruchomosci #spekulacja #budownictwo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

niby tak, ale rozwijać się 20 lat, żeby dalej nic się nie zmieniło to też patola

@Defined: Inne rzeczy potanialy taki mem ze Tofifee lub Merci wtedy bylo po 10 zl, i dzisiaj dalej po te 10-15 zl. mimo 4 krotnego wzrostu minimalnej.
Wiem Merci a mieszkanie, wiem, ale tylko taki przyklad ze pomimo 400% wzrostu zarobkow sporo rzeczy nie wzroslo o 400%, wiec zyje nam sie lepiej- Tylko ze
  • Odpowiedz
@Raytuz: głównie dlatego, że można wyprodukować więcej samochodów, czekolady czy spodni, a powierzchni ziemskiej jednak nie bardzo. No, w Holandii się udało, ale trochę to drogie.
A produkcja powierzchni ziemskiej w pożądanej lokalizacji to już w ogóle trudna sprawa.
  • Odpowiedz
Zdajecie sobie sprawe, ze 2500 zl wtedy to jakies 4 wyplaty minimalnej? Rownowartosc dzisiejszego 15k za metr.

@TeZeWe: Nawet gorzej, bo wtedy minimalna, to nie było wcale minimum zarobków, ludzie pracowali za mniej niż minimalna. Po drugie, co dziesiąty Polak to miał okrągłe 0 dochodu, bo był bezrobotny. Nie było tego tak „czuć” bo tamte pokolenie było przyzwyczajone do ciułania, więc im nie przeszkadzało żyć o suchym chlebie i 100%
  • Odpowiedz
Zdajecie sobie sprawe, ze 2500 zl wtedy to jakies 4 wyplaty minimalnej? Rownowartosc dzisiejszego 15k za metr.

@TeZeWe: wiadomo POLSKA GUROM, PKB, G20, GONIMY NIEMCY JAPONIE, no chyba że chodzi o mieszkanie, to wtedy trzeba na spokojnie, ceny w 5 lat o 100% ale to normalna sprawa, tak ma być XD
  • Odpowiedz
@TeZeWe: może i tak, ale był to tez rok/dwa latu wyjazdu do UK/Niemiec do pierwszej lepszej pracy by mieć duży wkład na mieszkanie. Spróbuj zrobić to samo w 2025. Mnóstwo ludzi z tego korzystało wtedy, teraz ta ścieżka jest de facto zamknięta, stąd frustracja wieksza i trudniej wydostać sie z biedy.

Ja wiem, że sa tez plusy tego, że wyjazdy są mniej opłacalne teraz/rzadsze, ale z perspektywy zakupu mieszkania to
  • Odpowiedz