Aktywne Wpisy
Dajcie_zyc223 +67

MackaCthulhu +46
Przechodzę drugi raz Cyberpunka, pierwszy był zaraz po premierze, teraz po latach, poprawkach i z dlc. Hejt z jakim gra się spotkała te parę lat temu powinien być opisywany jednym ciągiem z polowaniami na czarownice i pogromami semitów. ARCYGRA, nigdy nie grałem w lepszą.
#gry #cdprojektred #cyberpunk2077 #wiedzmin
#gry #cdprojektred #cyberpunk2077 #wiedzmin

Dzień dobry,
Byłem w weekend u rodziny i naszły mnie przemyślenia dot. wpływu na nasz kraj niskiej dzietności oraz wysokiej samotności. Oczywiście temat dzietności te wakacje hulał po mediach dość głośno, ale mam wrażenie, że wszyscy nie trafiają w sedno problemu. To, że nie będzie pracowników, to oczywiście jest pewien problem. Natomiast w dzisiejszych czasach rozwoju AI i robotyki, może wcale nie jest tak poważny. Co innego natomiast ilość konsumentów. Co z tego, że zastąpimy pracownika jakąś sztuczną formą, jak nie będzie komu kupować tych produktów.
W tym miejscu właśnie zreflektowałem się jak wyglądają moje wydatki teraz, jak wyglądały kiedyś i jak wyglądają wydatki ludzi z mojego otoczenia. W dużym skrócie:
- w czasach licealnych/młoda dorosłość (<21) wydawałem wszystko co miałem - częste wyjazdy, bary, kluby, atrakcje - wszelkie rodzaje usług. Nie oszczędzałem nic, wszystko co zarobiłem/dostałem w krótkim czasie wydawałem. Miałem dużo znajomych, z którymi widywałem się praktycznie codziennie.
- w czasach obecnych (>21) moja sytuacja się zmieniła w ten sposób, że paczka się rozpadła. Część wróciła do rodziców, część pozakładała rodziny. I o tyle o ile ilość wydatków u osób zakładających rodziny diametralnie się nie zmieniła, to wydatki pozostałych osób znacznie się zmieniły. Ludzie, tacy jak ja, którzy zostali 1os gd nie zmniejszyli przychodu, ale znacznie zmniejszyli wydatki na właśnie wszelkie usługi (u dziewczyn jest inaczej, większość moich znajomych to chłopy). Ludzie, którzy wrócili do rodziców zazwyczaj nie mają dochodu, więc i wydatków.
I tu jest sedno. Z mojej obserwacji wynika, że im bardziej samotny w sensie dosłownym jest człowiek = tym mniejsze ma wydatki (szczególnie na usługi). Osoby, które są w związkach, znacznie więcej gotówki puszczają w obieg - częściej jeżdżą na wakacje, wgl wychodzą z domu, itd. A jak pojawiają się dzieci, to tym bardziej pojawiają się jeszcze dodatkowe atrakcje. Osoby samotne albo przestają generować jakikolwiek kapitał albo zarobione pieniądze wynoszą z kraju (inwestycje w zagraniczne spółki, kruszce, krypto, itp.).
Dziwi mnie, że nikt pod tym względem na to nie patrzy i nie bije na alarm, bo dokładnie tego efekty możemy zaobserwować w Japonii obecnie.
#kraj #polityka #polska #demografia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt