Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: pytanie, nawet jeśli byście kogoś takiego znaleźli (w sensie dawcę spermy), na ile Wy to dźwigniecie i na ile ten ktoś sobie z tym psychicznie poradzi.
Anonimowość dawcy nasienia to z jednej strony loteria, a z drugiej zapewnia, że to dziecko będzie Wasze, bez orbitującego tego trzeciego wokół brzdąca
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jestem jeszcze daleka od tej sytuacji - staram się o dziecko od ponad roku, dopiero planujemy iść do lekarza w celu zbadania płodności, ale też już czasami myślę nad różnymi opcjami "jeśli się okaże, że nie możemy mieć swojego". Trudny temat, wydaje mi się, że każdy niestety musi po prostu dobrze przemyśleć decyzję, przepracować sobie w głowie, bo to zależy od tego jak do tego podchodzisz i ile jesteś
  • Odpowiedz
@Krolowa_Nauk:

staram się o dziecko od ponad roku, dopiero planujemy iść do lekarza w celu zbadania płodności

Powinniście NAJPIERW iść do lekarza na badania i po informacje, porady, suplementy. X miesięcy przed zajściem dobrze jest robić przygotowania. Robisz najważniejszą rzecz w swoim życiu na opak i jeszcze innym rad udzielasz? Usuń konto trollu
  • Odpowiedz
@Fala_Magnezu: sporo osób zachodzi naturalnie, suplementy biorę - głównie kwas foliowy i witaminę d3, temperaturę mierzę, zrezygnowałam już ze wszystkiego, co jest niedozwolone w ciąży. Dałam sobie po prostu pierwszy rok na próby bez lekarza, ale jak widać nieskuteczne, więc teraz pora na lekarza. Od lekarza pierwsze co usłyszałam to pytanie "od jak dawna się staracie?" i że wskazania do zgłoszenia się po jakieś badania itd. są dopiero po 1-1,5
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
niepokonany-anonim-71: @Fala_Magnezu głupoty piszesz. Nie robi się testów na płodność profilaktycznie, jeśli nie ma się uzasadnionych podejrzeń, że może się być niepłodnym/bezpłodnym.
Poza tym mirabelka zapewne chodzi do ginekologa.
Odnośnie suplementacji itd. - to nie jest jakaś wiedza niedostępna w tych czasach. Lekarz to może doradzić coś więcej, jeśli faktycznie pomimo wielu prób nie wychodzi.
Sam pewnie dziecka nie spłodziłeś, a się
  • Odpowiedz
Tylko z drugiej strony będzie mnie martwić, gdy nie będę dostrzgał w dziecku podobieństw do siebie

@mirko_anonim: > Dawca nasienia jest dobierany urodą pod Ciebie (zazwyczaj, chyba że specjalnie chcecie inaczej)

Boje się też że dawca mógł być... no powiedzmy że średnio urodziwy, albo mógł zataić że ma jakieś choroby (lub nie wiedział) i że to dziecko może przez to mieć problemy.

Nie wiem, jak w przypadku dawców nasienia, ale
  • Odpowiedz
Powinniście NAJPIERW iść do lekarza na badania i po informacje, porady, suplementy.

@Fala_Magnezu: skąd pomysł, że nie poszli? Napisali, ze dopiero chcą iść do lekarza zbadać płodność, co właśnie robi się wtedy, gdy mimo starań, prowadzenia kalendarza współżyć i owulacji, porad i suplementów ciąży po roku nie ma
  • Odpowiedz
@kt13: a skąd pomysł, że poszli? XD to jest wykop gościu. Każdy chłopski rozumek poje trochę kwasu foliowego i myśli, że już się zasuplementował przed ciążą xd szkoda strzępić ryja
  • Odpowiedz
a skąd pomysł, że poszli? XD to jest wykop gościu.Każdy chłopski rozumek

@Fala_Magnezu: I dlatego twój chłopski rozumek każe ci zakladać tylko jedną możliwą opcję? xD
  • Odpowiedz