Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: najlepiej zacznij czytać Biblię. Na początek Ewangelie i Nowy Testament, bo tam jest prosto przestawione przesłanie w pigułce.

J 5:39 UBG "Badajcie Pisma; sądzicie bowiem, że w nich macie życie wieczne, a one dają świadectwo o mnie."

Jezus do tego zachęcał, żeby po prostu lepiej Go poznać. Aby lepiej poznać Boże zamysły i charakter, Bożą straszliwą potęgę, Jego nieskończoną i doskonałą miłość i sprawiedliwość wobec nas, doskonałość i bezbłędność Boga
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak bym czytał o sobie z przed 10-15 lat( ͡° ͜ʖ ͡°) Dobrze wiedzieć, że jest tu ktoś podobny a nie same piwniczaki. Łączenie katolicyzmu z dziwnymi praktykami duchowymi może być niebezpieczne. Posłuchaj na youtube Roberta Tekieli i ew. podrzuć mamie. Poszukaj wspólnoty katolickiej np. Rycerze Kolumba czy jakieś lokalne grupy przy parafiach. Myślałeś może o służbie w WOT? Ja znalazłem żonę na przeznaczeni.pl
  • Odpowiedz
Czytając Biblię samemu łatwo popaść w herezję.

@Lord-Penetrator: tworzenie herezji jest powszechne i bez czytania Biblii. Problem nie leży w Biblii, ale w człowieku. Człowiek ze wszystkiego jest w stanie zrobić herezję (np. poprzez bałwochwalstwo - a to nie tylko oczywiste figurki czy mamona, ale wszystko, co człowiek stawia ponad Boga).

Biblia jest jak lekarstwo na ten upadły stan człowieka. Bóg działa poprzez słowa, słowem stworzył świat. Bóg jest w stanie zmienić
  • Odpowiedz