Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: we włoszech jest zupełnie inne podejście do życia, inna kultura, inny klimat. Tam ludzie pracują żeby żyć, a nie żyją żeby pracować, oni pracują tyle ile potrzebują, bawią się życiem, a my w Polsce jesteśmy spoceńcami, musisz być biznesmenem, lekarzem, adwokatem, mieć piękny dom itp, codziennie walczyć o to, żeby się innym ludziom pokazać. Ale to efekt naszej kultury, naszej sytuacji geopolitycznej, ciężkiej traumatycznej przeszłości i tak naprawdę uroku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: moim zdaniem nie. Zbyt głęboko zakorzenione patologię w rodzinach co rzutuje na traumy oraz parcie na wszystko w pośpiechu, sowiecka depresyjna architektura . Wielu ludzi mówi że Polska jest super bo jest bezpieczna owszem, ale wystarczy popatrzeć na wyraz twarzy co drugiej osoby na ulicy czy odzwierciedla im to pozytywny nastroj , tutaj idzie dostać depresji , a jak już masz jakiś zalążek to już w ogóle to miejsce
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
inspirujący-artysta-49: @centerario ja w Polsce nie jestem w stanie odpocząć psychicznie bo jest wieczna gonitwa z hajsem a nawet jak sam nie gonisz to jest presja żeby też mieć mieszkanie jak rówieśnicy, jakieś spoko auto, dysona, macbooka, itp. Rodzice cie pytają kiedy awans, dawni znajomi czemu nie idziesz wyżej, za większy hajs. Spotkasz się z kobietą to wypytje czym się zajmujesz i jednak jak przyjeżdżasz Oplem to słabo.....

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
·
  • Odpowiedz
  • 6
@mirko_anonim nie bardzo masz pełny obraz sytuacji. We Włoszech liczą się tylko rejony wokół Mediolanu, Turynu, oraz Rzymu, jeszcze Trydent przedzie (ale tam to inne włochy w ogole). Poza tym bardzo trudno nawet w wymienionych miastach dostać jest dobra pracę, albo nawet w ogóle pracę będąc młodym. Ludzie po studiach często zamiatają ulice i biorą każda pracę, żeby mieć w ogóle za co wyżyć, co przekłada się na bardzo późna wyprowadzkę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
pomyślny-fan-80: Dokładnie to samo co na polskiej „ulicy” tylko na większą skalę masz na wykopie- ocenianie i obrażanie innych przez sfrustrowanych użytkowników, którzy udają wyluzowanych.
Nie ma szczęśliwych ludzi, którzy interesują się życiem innych bardziej niż swoim. Włosi się widocznie bardziej interesują sobą, więc nie są spięci.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
samodzielna-kartografka-75: Mam to samo wrażenie, te same odczucia. Tutaj wszyscy wiecznie skwaszeni, tam mili zagadują, uśmiechaja się. I choć Włosi z wyglądu nigdy mi się niepodobali, to mental mają świetny. Otwarci, uśmiechnięci, od razu żarty, flirt, kontakt wzrokowy. Tam to jest po prostu naturalne i oczywiste. Nie trzeba się starać, relacje nawiązuje się tak o, na pstryknięcie palcem. Polacy dokładnie odwrotnie, zamknięci w sobie, przygaszeni, samotnicy, wiecznie coś nie pasuje, wiecznue
  • Odpowiedz