Wpis z mikrobloga

✨️ Jakie wyniki matury dają szansę na medycynę?
Podpowie mi ktoś jakie wyniki z matur dają szansę na dostanie się na medycynę? Tylko chodzi mi o wyniki uzyskane w 2010 roku. Jak to jest przeliczane? Bo w 2010 roku olałem lekarski bo się bałem, że sobie nie poradzę, poszedłem na dietetykę i to skończyłem. Ale w zawodzie nie pracuje.
Wgl jest sens i szansa iść w medycynę teraz? Pytam czy są jakieś kryteria wieku albo że ta matura z 2010 roku już się nie liczy. Zdawałem polski, angielski, chemię i biologię na rozszerzeniu, podstawy też się pisało, była matma już obowiązkowa (byłem pierwszym rocznikiem) ale to pisałem tylko podstawę. Ukończona dietetyka (magister) mi w czymś pomaga?
Ew. jak nie medycyna to myślę jeszcze nad ratownictwem medycznym.
#medycyna #lekarski #studia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: człowieku.
Masz dosłownie stronę namedycyne.eu
Jeszcze ci mało?

Nie idź na medyczne, nie warto. Już lepiej idź w programowanie jakieś. Lepiej idź w policję, to będziesz mieć chociaż jakieś układy w przyszłości i emkę szybciej.
  • Odpowiedz
@Cozwykopem: jak jest tak nieogarnięty, że nie potrafi sam zrobić researchu to odpowiedź brzmi nie... ale potem spotykam jeszcze durniejsze jednostki na tych studiach, więc nadal ma szanse.
  • Odpowiedz
@KryptonZ: można nie wiedzieć niby o tej stronie. Ale co roku ma wpisy i analizy każdej uczelni, prognozy statystyczne i informacje odnośnie rekrutacji na ten kierunek.
Żaden inny kierunek studiów nie ma tak dobrze. Dodatkowo wszędzie giełdy, opracowania, ludzie.
Lekarski to nie są trudne studia.
Czasem miałam wrażenie że ci od lekarskiego to więcej czasu ode mnie mieli niż ja na ratownictwie...
Oczywiście powyżej 3 roku. Poniżej to nie wychodzili
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @femboy69: Pisałem, że nie pracuje jako dietetyk i nigdy nie pracowałem w zawodzie.
A co do ratownictwa medycznego to nie rozumiem z czym powodzenia. Może nie kumam ale ostatnie kilka lat żyłem w innym kraju i to przez to. Bardzo bym prosił o wytłumaczenie bo ja takich ironii zupełnie nie łapię. Może napisałem jakaś głupotę...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Cozwykopem: No widzisz, tylko skąd ja mam taką stronę znać? Po to pytam aby się o jej istnieniu dowiedzieć. Dzięki, wygląda sensownie, zaraz będę studiował.
Programowanie jak i całe IT jest dla mnie zupełnie obce. Pod medycynę mam swoją maturę. Więc zostanę przy tym albo innym zawodzie medycznym. A policja? To chyba już trollujesz xd

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Cozwykopem: Ogarnąłem tą stronę i O TO MI CHODZIŁO. DZIĘKUJĘ!!!!!!
Dostanę się bez problemu, mam dobre wyniki tej chemii i biologii, a większość uczelni wymaga tych konkretnych przedmiotów. Np. na UJ nie mam szans ale tam wymagają 3 przedmiotów rozszerzonych, a ja mam dwa, nie liczące angielskiego bo to akurat się nie liczy.
A duże są szanse, że za rok np. uczelnie zmienią te wymagane
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @KryptonZ: No już się nie zesraj. Nie mieszkam w Polsce od 10 lat, pomysł narodził się parę dni temu, taki as w rękawie co o nim zapomniałem. Oszczędności są, chęci też. I jak sprawdzałem wyżej wyniki też spokojnie pozwalają mi na aplikację praktycznie wszędzie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Widzę, że masz powyżej 75% z rozszerzeń więc gdzieś powinno starczyć jeśli możesz sobie pozwolić na przeprowadzkę. Ja poszłam w wieku 25 lat na lekarski mając średnio 80% z obu rozszerzeń i weszłam tam gdzie chciałam prawie na wszystkie uczelnie na które składałam. Kończę studia za 8 miesięcy. Najlepsza decyzja w życiu dosłownie. Polecam też stronkę namedycyne.eu, tam są progi z każdej kolejnej listy

Co do reszty pytań- ja
  • Odpowiedz
@piamater: nie, poprawiać przedmiot na swoich zasadach możesz przez 5 lat w danej formule. Potem piszesz już z aktualnymi systemami bo nikt nie będzie robił miliona wersje egzaminu dla kilku osób rocznie.
Pierwsza poprawa wyniku jest darmowa Ale każda kolejna jest płatna.
  • Odpowiedz
@Cozwykopem w mojej wypowiedzi chodziło mi o podwyższanie wyniku bez konieczności pisania matur od nowa wszystkich. To chyba jasne, że trzeba się zorientować co do formuły jaką się pisze. Płatne, faktycznie, choć wydaje mi się że te 50 zł za moich czasów od egzaminu to niewygórowana cena za możliwość pójścia na interesujące nas studia. Dlatego też odesłałam autora na stronę CKE.
  • Odpowiedz
@piamater: 50 zł to nie jest dużo, ale w kontekście płacenia też chodziło mi o korepetycje, chociaż nie piszę tego wprost W komentarzu.
Tak naprawdę w tym wieku już wypada nieco bardziej szanować swój czas i po prostu zapłacić za to żeby naukę była efektywniejsza.

Poza tym większość obecnych matur to jest tak naprawdę czytanie ze zrozumieniem i... Klucz.
Moja matura była w 2015 roku i miała nie być z kluczem. Pytania
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @piamater: Mam nawet lepsze te wyniki i wychodzi, że mogę aplikować praktycznie wszędzie. Teraz tylko wymyśleć muszę gdzie bym chciał się osiedlić. Mieszkałem za granicą ostatnie kilkanaście lat.
Ogólnie to jestem w szoku, co prawda nie interesowałem się tym i pamięć może mnie mylić ale w tym 2010 roku to mimo wysokich wyników nie było tak kolorowo, trzeba na prawdę było mieć wyśrubowane i raczej nikt
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: godzina pisania komentarze i nagle wykop się zesrał,nno nie wierzę.
Ja tylko podsumuje...
Olsztyn tak, Elbląg nie, śląski uniwersytet medyczny nie, Bydgoszcz tak, Poznań i Warszawa i Gdańsk nie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kup swoją drukarkę, nie kupuj żadnego ale to żadnego zeszytu. Albo zaopatrujesz się w papier kancelaryjny - milion stron z kartką i dziurkami do segregatora zrobionymi albo kupujesz dziurkę i kilka ryb z papieru i sobie drukujesz – generator kartki w kratkę, klatka różowa to ginekologia, czerwona to morfo,pomarańczowa to anatomia i tak dalej, nie wiem, fioletowa to toksykologia.
Drukuj sobie kartkę w kratkę z przezroczystością – grubsza linia tym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Cozwykopem: Ostro xD Zaskoczyłeś mnie tymi rzeczami o drukarce i papierze. To ostatnia rzecz o jakiej bym myślał xD Serio.
A czemu tak te uczelnie klasyfikujesz? Ja jestem ze środkowej polski, myślałem nad Bydgoszczem, Olsztynem, Łodzią, ew. Poznań. Ale to są tylko strzały, nie mam żadnego argumentu za czy przeciw. Po prostu ładne i nie aż tak duże miasta. Nie wiem, chyba jakoś w głowie mam,
  • Odpowiedz