Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wybrać odpowiednią ścieżkę kariery po lekarskim?
Mam problem z planami na życie. Skończyłem 3 rok lekarskiego na WUM. Od początku wiem że to nie dla mnie ale wiadomo rodzice lekarze - kasta rodzinna wypopki powiedziałyby. W każdym razie poszedłem bo kazali. Teraz poszedłem na 4 rok i żałuję już strasznie. Zawsze chciałem iść na historię albo administrację. Mówię o tym rodzicom od pierwszej klasy licbazy. W tym momencie powiedzieli że zaakceptują mój wybór ale doradzają mi żebym dociągnął do końca lekarski i jak mi się odwidzi historia/administracja to będę miał przynajmniej prawo wykonywania zawodu. Ukończenie to będzie pikuś bo dotąd wszystko praktycznie w pierwszym terminie zaliczałem. Nie wiem co robić.
Opcja 1: kompletnie olewam lekarski i w 2026 roku idę na historię/administrację którą kończę w 2029 roku licencjat, 2031 roku magister.
Opcja 2: za rok zaczynam historię/administrację i jednocześnie 5 rok lekarskiego i ciągne dwa kierunki. Trochę się obawiam czy podołam na wysokim poziomie więc raczej odrzucam tę opcję.
Opcja 3 (tak jak chcą rodzice): robię tylko lekarski który kończę w 2028 roku i wtedy zaczynam historię/administrację którą kończę w 2033 roku. Tutaj ze względu na czas kształcenia mi się to nie uśmiecha.
Druga sprawa że nie wiem który z tych dwóch kierunków wybrać. Jakbym był świeżo po maturze to poszedłbym pewnie na oba równolegle. Teraz już ze względu na wiek raczej wolę wziąć jeden i iść do jakiejś pracy na weekendy typu gastro. JAk są jacyś absolwenci tych kierunków to prosiłbym o radę. #studia #medycyna #lekarski #historia #administracja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mirko_anonim zastanów się czy chcesz żeby cię rodzice utrzymywali ( ͡º ͜ʖ͡º)

Bo znam też taki przypadek - rodzice lekarze, syn poszedł na nauczyciela i zarabia max 5k ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jedynak więc wszystko odziedziczy, ale i tak ojciec lekarz mu dom wybudował - ale na tej samej dużej działce co rodzice mieszkają ( ͡°( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zrobisz kompletną głupotę jak porzucisz lekarski - nie ma w tym momencie lepszego zawodu na rynku, będziesz tego żałował do końca życia. Co ja bym zrobił na Twoim miejscu - skończył lekarski, był lekarzem. Będąc lekarzem nawet na pół etatu czy pracując 1-2 dni w tygodniu zarobisz bardzo dobre pieniądze, a resztę czasu przeznaczyłbym na to co Cię interesuje - czyli historia. W wymiarze studiów czy zgłębiając wiedze samemu,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Jeśli jesteś w stanie wytrzymać, to dokończ studia i staż i zdobądź PWZ. Później możesz zrobić podyplomówkę z administracji i zacząć zarządzać np. placówką ochrony zdrowia albo czymkolwiek z tym związanym. O wiele łatwiej w tę stronę niż rzucić studia, gdzie najgorsze za Tobą i zaczynać wszystko od nowa.
  • Odpowiedz
@Kuba__ lol przecież to bajt, kto w dzisiejszych czasach rzuciłby lekarski i poszedł na historię xdddddddd Przecież lekarz pierwszego kontaktu bez specjalizacji też trzeba konkretną kasę, a w zasadzie to taki wypisywacz recept.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: a mało to nierozsądnych młodych ludzi? ( ͡° ͜ʖ ͡°) poza tym syn lekarzy, może mieć spaczoną rzeczywistość że taki standard życia mają wszyscy, nawet po historii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
przewidujący-innowator-17: Opcja 4:
Kończysz medycynę, zdajesz LEK i robisz staż, żeby mieć pełnej PWZ.
Potem zatrudniasz się na pół etatu w jakiejś wiejskiej przychodni, a w międzyczasie robisz drugi kierunek.
Doradzam administrację - będziesz miał szanse na zatrudnienie w szpitalnych kadrach, a historią możesz się zajmować hobbystycznie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bejt nie bejt nie mnie oceniać, ja apeluje do młodych ludzi na studiach lekarskich. SKOŃCZCIE TE STUDIA. Nie musicie być lekarzem, ale już samo posiadanie wykształcenia wyższego medycznego daje dostęp do wielu dobrych zawodów. Sprawdźcie sobie na pracuj.pl ile różnych rzeczy można z tym robić i dostać dobrą kasę.
Porzucanie kierunku lekarskiego gdy zaliczyło się już kilka lat to masakryczna głupota.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mój prowadzący z anatomii tak samo zrobił- poszedł bo rodzice kazali, a on chciał iść na fizykę. Jak opowiadał jak mu się ta fizyka podoba to zupełnie inaczej wyglądał, taki zafascynowany, a powrót do tematu zajęć skomentował głośnym westchnięciem. Ja miałam na odwrót- poszłam na wyczekany i wywalczony przeze mnie lekarski w wieku 25 lat, za rok kończę te studia i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej studiowałam farmację i wiem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieustępliwy-poeta-33: Ehh młody i co ty będziesz robił po tej historii? Jak chcesz być szefem IPN to może zarobisz jak lekarz na pół etatu. Generalnie historia ma sens jak chcesz robić karierę naukową, pisać książki, publikować. W przeciwnym razie zaliczysz siebie do klasy ludzi z wiecznym problemem braku gotówki, którzy na rynku pracy są nikim. Chesz mieć dom pod miastem, nowe auto i wczasy za granicą? Jako historyk na etacie w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Młody jesteś i głupi jeszcze.
Taki tip. Za x lat każdej pracy będziesz nienawidził. Liczyć się będzie tylko kasa na życie - albo lepsze albo gorsze. Wybór jest teraz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: powiem coś śmiesznego, znam dziewczynę ZMUSZONĄ do studiów bo miała dobre wyniki z matury.
Skończyła studia i poszła do zakonu, nie pracuje. I nigdy nie chciała, no ale... Dobre wyniki...
  • Odpowiedz