Wpis z mikrobloga

✨️ Jak przygotować działkę z piaskiem pod fundamenty?
potrzebuję porady, mam działkę i na niej jak widać piasek (4 odwierty były), mam zakupiony dom prefabrykowany i przychodzi też gotowa płyta fundamentowa, producent zaleca zawsze wymianę gruntu, ale czy jest jakiś sens przy takich warunkach? po co mialbym na piasek nakladac piasek? chcialbym zdjac tylko humus 20-30 cm i zagescic to co tam jest, a i tak zostanie lekkie wzniesienie bo plyta ma 42 cm

#budowa #budujzwykopem #budownictwo #budowadomu

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak przygotować działkę z piaskiem pod fundamenty? Ⓘ
potrzebuję por...

źródło: Zrzut-ekranu-2025-11-10-163204

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: a co kierownik budowy na to? Architekt?

Według mnie nie ma sensu wymieniać gruntu jeżeli jest tam piasek. Ściągniecie humusu wystarczy, a gdzie punkt 0? Może okaże się że i tak jednak trzeba nasypać jeszcze piasku ?
Polecam konsultacje z kierownikiem budowy :)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @DrN_25

architekt to zrobil adaptacje i czesc i czolem, kierownik na razie ma wywalone, moze cos go bardziej podpytam bo nie ogarniam co z tym poziomem zero

poziom podlogi to jest 42 cm, planuje sciagnac humus na 20 cm, jesli bedzie trzeba wiecej to bede musial w takim razie troche podsypac zeby dom nie byl na rowni z terenem a byl chociaz 20 cm ponad jesli dobrze
  • Odpowiedz
kierownik na razie ma wywalone,

@mirko_anonim: to jego obowiązek i odpowiedzialność więc albo ciśnij kierownika albo go zmień bo jak masz mu płacić za same pieczątki to pchasz się w problemy
  • Odpowiedz
to jego obowiązek i odpowiedzialność więc albo ciśnij kierownika

@ATAT-2: mylisz się, to nie jest obowiązek kierownika budowy. To jest obowiązek architekta żeby przygotować projekt.
  • Odpowiedz
architekt to zrobil adaptacje i czesc i czolem

@mirko_anonim: w projekcie powinieneś mieć opinię geotechniczną oraz informację o sposobie posadowienie obiektu. Jeżeli nie ma to idziesz z reklamacją do architekta (nie daj się wkopać w żaden nadzór autorski) i niech poprawia
  • Odpowiedz
@ATAT-2:

Obowiązki kierownika budowy:

zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem lub pozwoleniem na budowę, przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;

Po co taki kierownik

@ATAT-2: Do kierowania budową zgodnie z projektem. Jeżeli OP ma wybrakowany projekt przygotowany przez architekta to nie wiem czy jest świadom ale w przypadku problemów z budową to wykonawca
  • Odpowiedz
że 'ma wywalone' jak go OP o pomoc prosi

@ATAT-2: bo pewnie zapłacił grosze za pieczątkę i myśli, że dostanie nie wiadomo co ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz