Wpis z mikrobloga

le dzisiejszy świat nie jest dla wrażliwych ludzi, a tymbardziej dla delikatnych mężczyzn

@mirko_anonim:
no tak, średniowiecze pod tym względem było o wiele lepsze, wrażliwy i delikatny chłop pańszczyźniany chodził boso po łączce, zbierał kwiaty i recytował poezję
  • Odpowiedz
Nie wiem jak to ludzie robią ale robią i o dziwo prawie każdy tak potrafi tylko nie ja.

@mirko_anonim: mało ludzi to potrafi w wystarczającym stopniu. ci którzy tacy są rzucają się w oczy, a reszta jest zbyt mało skuteczna i ginie w tłumie. poza tym mam to samo i pewnie obaj jesteśmy gdzieś na spektrum. niestety jedyne co pozostaje to uczyć się asertywności na tyle na ile się da
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
zrównoważony-mistrz-94: Musisz się tego oduczyć, nadmierna wrażliwość jest tak samo zła jak nadmierny egoizm. Egoista 80% empata 20% i będziesz dobrym ale asertywnym człowiekiem. Nie użalaj się nad sobą, jak reszta wykopków, bo wpadniesz w mindset ofiary. Skutecznym sposobem overthinking jest overdoing, czyli zajmij się czymś fizycznie i skup się na tym. Wrażliwość realizuj artystycznie - fotografia, malowanie, muzyka, jakieś rzemiosło, komiksy, proza, poezja, czy co tam ci w duszy gra.
  • Odpowiedz
@heniek_8: argumentum ad absurdum.

Czasem ignorance is bliss. Przez wiedzę o przemianach w dziejach człowieka wiemy co straciliśmy. Np. więzy rodzinne. Przez wieki człowiek był częścią społeczności i tylko właśnie jednostki socjopatyczne są beneficjentami tego stanu rzeczy, że nastąpiła powszechna alienacja.
  • Odpowiedz
@jobzpaticzku2: więzy rodzinne stracili ci którzy chcieli się wyprowadzić ze wsi do miasta, albo z powiatowego do wojewódzkiego.
ci co chcieli zostać na ojcowiznie i "gniazdować" to mają więzi, aż za mocne czasami

a teraz o ludzi wrażliwych na każdym kroku się troszczą
na przykład jak bywam w kauflandzie, to tam przez szczekaczkę co kilka minut powtarzają że są specjalne godziny dla osób neuro - wrażliwych czy coś i w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim akurat w zawodach socjalnych jak pielęgniarstwo bycie taka empatyczną, uczuciowa, troskliwa osoba jest w większości przypadków dobrze odbierane, ja dostaje co roku prezenty od dzieci moich seniorów na święta itp, którymi się opiekuje za dobrą robotę
  • Odpowiedz