Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego lekarze nie zarabiają tak dużo, jak się wydaje?
#lekarze #medycyjna
Jeśli myślicie że lekarze zarabiają absurdalnie dużo za etat to nie bierzecie kilku rzeczy pod uwagę.
1) Lekarze w publicznych szpitalach są obecni połowę tego za co mają płacone. Wychodzenie po 5 godzinach pracy to norma. Jak pojawi się stażysta lub rezydent, to on za lekarza robi robotę, a lekarz jest wcześniej w domu.
2) Jesteś programistą na oncallu i cieszysz się że dostajesz ułamek stawki godzinowej za tę dodatkową pracę, jeśli w ogóle? Lekarze dostają co najmniej 100% za godzinę na dyżurze.
3) Lekarze też obijają się w pracy, tak samo jak programiści. Normalne jest że pacjent leży dwa dni dłużej w szpitalu, bo lekarz planuje wakacje i nie ma czasu go wypisać.
I niestety tak to będzie wyglądać dopóki lekarzy jest niedobór. Trudno zwolnić lekarza, bo następny będzie jeszcze droższy, więc wszystko trzeba tolerować (jak do niedawna w IT). Na szczęście zwiększenie limitów na studia sprawiło że naprawdę dużo ich się teraz kształci.
Zwiększanie limitu (podaży), tak aby zapełniło popyt jest jedynym sposobem na naprawienie tego. Trudno się dziwić szpitalowi w Kaliszu, że mając do wyboru zamknąć oddział albo zapłacić absurdalne pieniądze żeby lekarz się tam przeprowadził, decyduje się na to drugie. Nie wiem ile by mi musieli zapłacić za przeprowadzkę do Kalisza.
Z pozytywów to w tym roku limit przyjęć na studia medyczne to około 10 tysięcy osób. W 2008 roku było to 3500. Myślę że idziemy w dobrą stronę. Już nie są to studia prestiżowe i wcale nie tak trudno się dostać jak kiedyś. Niestety będzie też przez to więcej debili lekarzy, ale przecież niedługo AI będzie im mówiło co mają robić, a oni tylko będą badać stetoskopem i zakładać cewnik.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach