Wpis z mikrobloga

✨️ Czy naprawdę potrzebujesz auta w mieście?
Ja to nie rozumiem tego wielkiego halo bo ktoś nie ma auta w mieście albo nawet prawka. Już kolejne wpisy na wykopie gdzie:
- wielka ujma na honorze mężczyzny bo jakaś kobieta powiedziała że jak chłop może nie mieć prawka czy auta
- jak można nie mieć podziemnego parkingu pod blokiem i pół dnia skrobać szyby w zimie
A na co wgl komu auto w mieście? Przecież mowa jest o mieście a nie wsi. Jeśli ktoś z was mieszkał kiedykolwiek w Warszawie czy Krakowie to wie, że auto to fanaberia do kwadratu i jest potrzebne tylko jak jedziesz poza miasto na swobodny wypad. W mieście poruszanie się autem to tragedia i wieczne stanie w korkach. Zwłaszcza w dobie (poza komunikacją) traficarów, uberów, boltów, ścieżek rowerowych, itd. To tak jakby w Amsterdamie ktoś narzekał że nie ma auta...

#mieszkanie #dom #miasto #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja potrzebuję bo wyjeżdżam poza miasto, znajomi potrzebują bo transportują małe dzieci i komunikacją byłoby to trudne. Inny znajomy ma taką pracę ,że musi mieć ze sobą narzędzia. Nie każde miasto ma też komunikację taką jak Warszawa. Jak zawsze zależy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Trochę bawi, bo widać, że całe życie spędziłeś żyjąc w centrum dużego miasta i będąc ekonomiczną elitą projektujesz swoje odczucia na cały kraj. Nie, w 95% części kraju nie da się funkcjonować bez auta w Polsce, da się tak chyba tylko żyjąc w ścisłym centrum top-5 lub przy linii metra w Warszawie. Sam mieszkam niecałe 10 km od centrum top-5 i albo jadę autem 15 minut albo komunikacją ponad
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Czy naprawdę potrzebujesz auta w mieście?

Oczywiście. Mieszkam w drugim największym mieście w Polsce i auto jest mi niezbędne. Sam dojazd do pracy jeszcze bym ogarnął komunikacją miejską, ale życie się tylko z tego nie składa o czym sądząc po tym wpisie nie masz pojęcia.
- Dojazd na drugi koniec miasta bez auta zajmuje ponad godzinę. Autem może niewiele krócej, ale nie muszę się przesiadać 2 razy, liczyć, że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak rozumiem do/z tramwaju się teleportujesz? ZTM jest ok jak jesteś sam i mieszkasz blisko przystanku (najlepiej metra) i miejsce docelowe też jest stosunkowo blisko od przystanku końcowego.

Gdy tylko zaczniesz odbiegać od tego schematu zaczynają się przesiadki w przeładowanych autobusach i trasa która autem zajmuje 15 minut to komunikacją robi się godzina przy sporo gorszych warunkach jazdy. Więc koniec końców komunikacja jest spoko na np. dojazdy do pracy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pamietam jeszczs czasy jak nie miałam samochodu i przy grubszych opadach śniegu lub oblodzeniu autobusy przestawały jezdzić (do czadu pełnego odśnieżenia tras), bo by nie wyrobiły na zjazdach z "górek". Dobrze że mogłam zadzwonic po ojca, który mnie do domu zabierał autem, bo bym musiała pół godziny z buta zasuwać na mrozie.
Wszystko jest fajnie jeśli mieszkasz w idealnie skomunikowanym miejscu, gdzie masz różne alternatywy. Mieszkaj w jakiejś obrzeżnej
  • Odpowiedz
Oczywiście. Mieszkam w drugim największym mieście w Polsce i auto jest mi niezbędne. Sam dojazd do pracy jeszcze bym ogarnął komunikacją miejską, ale życie się tylko z tego nie składa o czym sądząc po tym wpisie nie masz pojęcia.

- Dojazd na drugi koniec miasta bez auta zajmuje ponad godzinę. Autem może niewiele krócej, ale nie muszę się przesiadać 2 razy, liczyć, że nie będzie opóźnienia któregoś autobusu, nie muszę marznąć na
  • Odpowiedz