Aktywne Wpisy

Randy_the_Ram +350
Mam własne rusztowanie. Dorobiłem się. 28 ramek, mogę w---------ć w------a wieżę w kosmos. Na regulowanych kółkach, każde hamowalne osobno, do tego mam połówki ramek, tylko muszę dowieźć. Blaty też mam. To jest punkt zwrotny w mojej karierze. Teraz mam rusztowanie, przyjeżdżam na robotę, rozkładam, każdy przechodzeń z uznaniem kiwa głową "ten gość ma rusztowanie, to zawodowiec" Moje własne rusztowanie. Niektóre ramki są brązowe, a niektóre zielone. Rusztowanko
#praca #pracbaza
#praca #pracbaza
źródło: 1000016724
Pobierz
PanTuNieMieszkasz +193
Jestem strasznie przemęczony ale muszę pracować muszę robić nadgodziny, mama ma nawrót raka i inne choroby muszę jej pomóc, ona całe życie mi pomagała jak już martwy stary pijany nie dawał kasy i robiła na 3 roboty żebym miał co jeść. Kto może niech po prostu dobrze o mnie pomyśli i trzyma kciuki żebym miał siłę ogarnąć rzeczywistość i żebym kiedyś w końcu się wysypał. Dziękuję

Mniej więcej 3 miesiące temu podpisałem umowę ze stolarzem na wykonanie zabudowy na wymiar w całym mieszkaniu.
Niedługo po podpisaniu umowy wpłaciłem 3000 PLN zaliczki.
Prace miały się zacząć za 3 miesiace, czyli w sumie w 6 miesięcy od podpisania umowy.
Z powodu problemów finansowych muszę zrezygnować z remontu.
Stolarz nie chce oddać pieniędzy, twierdzi że to "opłata za zarezerwowanie terminu" i "rekompensata za stracone zlecenia".
Co można zrobić w tej sytuacji? Jest realna szansa odzwyskania kasy?
#prawo #budownictwo #remontujzwykopem
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
📒 Notatka moderatora: Co masz na papierach, zadatek czy zaliczka?
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: ciesz się, że nie będzie od Ciebie żądał więcej.
Art. 639. [Niewykonanie dzieła z przyczyn leżących po stronie zamawiającego]
Zamawiający nie może odmówić zapłaty wynagrodzenia mimo niewykonania dzieła, jeżeli przyjmujący zamówienie był gotów je wykonać, lecz doznał przeszkody z przyczyn dotyczących zamawiającego. Jednakże w wypadku takim zamawiający może odliczyć to, co przyjmujący zamówienie oszczędził z powodu niewykonania dzieła.
@mirko_anonim: No raczej wszystko masz opisane w tej umowie.
Na jakiej podstawie miałby
Na podstawie tego co wkleiłeś to ma on prawo żądać całej kwoty, a ja mam prawo ubiegać się o odliczenie tego co zaoszczędził. Nic nie zostało zrobione, nic kupione => zaoszczędził 100% kwoty => nic się nie należy ;-) Dzięki.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
I na jakiej podstawie ma niby zostać "przewidziana" ta marża, skoro jeszcze w ogóle nie wiadomo jaka byłaby wartość zlecenia?
Stolarz nie zebrał wymiarów, nie wybierałem żadnych materiałów na meble. Płyta laminowana kosztuje dużo mniej niż