Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego porównywanie się z "topką" jest szkodliwe?
Dosyć zabawne są te narzekania, że ja nic nie mam, bo moi rodzice byli biedni i nic mi nie zostawili. Tylko czemu ci biedni, poszkodowani przez los ludzie porównują się do "topki" tego świata (czyli w zasadzie promila ludzkości) a nie do podobnych do nich?

Może jakby zaczęli się porównywać z ludźmi podobnymi, okazałoby się że może z niskiego pułapu ciężko jest dostać się na "szczyt" tego świata, zbudować miliardowy majątek, ale wciąż można coś osiągnąć i dobrze żyć. Tyle, że wtedy trzeba by było obarczyć odpowiedzialnością za sytuację tego, którego widzą w lustrze codziennie a nie tych mitycznych "władców świata".

Inna kwestia: skoro właściciele firm to sami "Janusze", co wymieniają luksusowy jacht co roku przed wyprawą na kolejną (kupioną za zyski) prywatną wyspę, to czemu ci, którzy na to narzekają, nie schylą się po te łatwe pieniądze, które podobno spływają z nieba na "psiespiembiorców" i sami nie założą biznesu? No skoro to takie proste i takie lukratywne to nie widzę racjonalnego powodu, żeby tego nie zrobić.

#przegryw #finanse #januszebiznesu

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ja osobiście nie znam nikogo, kto porównywałby się do Bezosa czy Billa Gatesa a ty już mówisz że każdy przegryw się porównuje do topki co jest oczywistą nieprawdą stworzoną pod tezę
  • Odpowiedz
Tylko czemu ci biedni, poszkodowani przez los ludzie porównują się do "topki" tego świata (czyli w zasadzie promila ludzkości) a nie do podobnych do nich?

@mirko_anonim: bo tak działa instagram, że na takich właśnie ludzi inni patrzą przez szkiełko co mają w swojej kieszeni

zawsze tak było, tylko różnica jest taka że kiedyś oglądało się celebryctwo w gazecie kolorowej albo w telewizorze - a teraz się przegląda dzień z życia Dana
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: święta prawda. W Polsce bez problemu można rozwinąć duży biznes i potem kupować sobie limuzyny i jachty. Wystarczy parę razy pojechać do ZSRR, sprzedać tam jeansy z Jugosławii z przebitką 10 000% a potem za utarg nakupić złota i wymienić je w Polsce np. na kilkaset działek budowlanych pod Wrocławiem odkupionych od upadającego PGRu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wtedy zostaje się oficjalnie tym znienawidzonym Januszem
  • Odpowiedz