Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z głośnymi sąsiadami?
Mam problem z sąsiadami zza ściany. Po remoncie kuchni i łazienki u nich nie mam chwili spokoju. Ściany tych dwóch pomieszczeń stykają się u mnie z pokojem dziennym. Żona sąsiada non stop coś robi w kuchni i cały czas słyszę bardzo głośno stukanie, przesuwanie, trzaskanie szafek nawet jak coś kroi. Non stop puka też w kaloryfer. A jak korzystają z łazienki to woda szumi tak mocno, że nic u mnie nie słychać. Nie będę ukrywać, że po roku mam dość. Od 5 rano do 23 lub 24 prawie cały czas, z małymi przerwami słychać hałas, można zwariować, nabawić się nerwicy lub jak moja żona migreny. Czy jest jakaś szansa coś z tym zrobić?
#sasiedzi #mieszkanie #nieruchomosci #zyciewwielkiejplycie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@baal80: i ciekawe jakby taka rozmowa miała wyglądać? "Dzień dobry, czy może pan przestać żyć, bo mi przeszkadza?" Chów klatkowy to chów klatkowy, chcesz ciszę i spokój to budujesz dom.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Małe szanse cokolwiek z tym zrobić, zepsuli Ci mieszkanie tymi swoimi remontami no i co? I nic.

Próba dojścia do rozwiązania problemu prawnie zajęłoby pewnie z 10 lat, kosztowało więcej pieniędzy i nerwów niż wyprowadzka gdzie indziej i miałbyś jakieś 50% szans na wygraną (rzut monetą jak to w polskim wymiarze niesprawiedliwości).

Jeśli sąsiad to ktoś empatyczny (nikłe szanse znając ludzi...) to może wspólnie udałoby się rozwiązać problem zatrudniając odpowiednich
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
asertywny-twórca-41: 1) porozmawiać, przedstawić sytuacje, że po remoncie słychać dosłownie wszystko z ich kuchni. I wam to przeszkadza.
2) wygłuszenie ściany od waszej strony: warstwa wełny mineralnej, płyta gipsowa akustyczna. Niestety to już wchodzi jakiś koszt po waszej stronie
3) droga sądowa. Najmniej przyjemna.

Powiem tak, sytu głodnego nie zrozumie - ja przez takich stukających sąsiadów nad głową nabawiłem się nerwicy - skoki ciśnienia, skubanie włosów lub ataki paniki, gdy tylko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: prawdopodobnie wkuli rury w ściany łączące mieszkania, co jest niezgodne z regulaminem w większości bloków.

Na redditice był wpis gościa ktorego to spotkało i walczy z sąsiadami. Wziął rzeczoznawcę który policzył masę ściany i wyszło, że ich przeróbki obniżyły tą masę poniżej normy i będą musieli przywrócić stan poprzedni.

Warto spróbować jeśli planujecie zostać w tym mieszkaniu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na takie rzeczy to się zwraca uwagę przy zakupie mieszkania, swoją drogą decydując się na mieszkanie w bloku to trzeba być przygotowanym na słyszenie sąsiada obok. Jak nie robią imprez, to proponuję zmianę mieszkania na dom wolnostojący.
  • Odpowiedz
@villager: Co XD ? Bo trochę nie czaje, podejmując decyzję o zakupie mieszkania nie zwracasz uwagi na to z jakich materiałów jest blok zbudowany ?? Jak chcesz mieć dobrą akustykę w mieszkaniu to się albo wycisza ścianę od swojej strony albo szuka się konkretnej inwestycji z odpowiednimi parametrami akustycznymi na ścian dzielących mieszkania oraz stropy.
  • Odpowiedz
@Cudi3: sugerowanie że ludzie "decydują się" na mieszkanie w bloku xD tak samo jak "decydują się" na zakup starych samochodów. nazywania mieszkania w bloku "decyzją" to kompletne odklejenie
  • Odpowiedz
Jak chcesz mieć dobrą akustykę w mieszkaniu to się albo wycisza ścianę od swojej strony albo szuka się konkretnej inwestycji z odpowiednimi parametrami akustycznymi na ścian dzielących mieszkania oraz stropy.

@Cudi3: tak może myśleć tylko ktoś na początku swojej drogi w poznawaniu tajników #patodeweloperka zanim, tak jak ja, przyjrzy się dokładnie każdemu #osiedledeweloperskie w #warszawa zbudowanym przez ostatnie lata i okaże się że ściany
  • Odpowiedz
@Cudi3: kręcać się w okolicy ~25-50m2 szanse na s---------ą akustykę masz 100%, od 60-80m2 w górę, a to jest metraż i tak na jaki mnie nie stać, bierzesz udział w pewnej loterii o niezerowej szansie że patologia nie będzie wpadać bezpośrednio do twojej sypialni i będzie zduszona do poziomu który nie zakłóca snu, ale to nadal bardziej loteria i szczęście do sąsiadów
  • Odpowiedz