Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zmiana formy opodatkowania wpływa na finanse w JDG?
Mirki z #ksiegowosc może ktoś z #biurorachunkowe - pomóżcie!
Jestem na JDG na ryczałcie 17%. Zbliża się koniec roku, więc myślę czy nie przejść na liniówkę - to tylko 2%, a koszty można rozliczyć.
Zarabiam średnio 33k PLN miesięcznie netto. Jak wpisuję to w kalkulatorach, to wychodzi:
- ryczałt: 24,6k,
- liniowy 23,9k
Miesięcznie mam z 3k kosztów: 2,1k to jest najem samochódu + jakieś serwisy, usługi itd.
Jak obliczam sobie w kalkulatorze moje koszty na liniówce dałyby mi 629 złotych oszczędności (PIT + składka zdrowotna). Czy to znaczy, że wystarczy że będę miał w roku jeszcze jakiś koszt, który da mi około 1k kosztu (80zł x 12), czyli coś kupię za 5k PLN i wyjdę 1:1?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @kuncfot - tak jestem adwokatem. Pracuję dla kilku klientów, ale nie mam biura więc koszty niewielkie. W którą stronę moje obliczenia nie są prawidłowe?

@PanKapibara - fajnie, tylko to jest jakieś p--------o bawienie się w optymalizację przez fikcję. Na jedno wyjdzie, gdybym po prostu rozliczał się na 15% i tyle. Zakładam, że i tak US nie ma mocy, żeby to sprawdzić

@niegwynebleid - możesz rozwinąć? dlaczego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dobra skumałem, prawidłowo liczysz. ~80zł miesięcznie i jesteś na tym samym poziomie. Ale po co bić pianę o takie kwoty?
Albo jesteś na ryczałcie i nie myślisz o kombinowaniu, albo na liniowym i jednak konsumujesz więcej.

Nie będę przepieprzał kasy na koszty, tylko dla samych kosztów - to jest dla mnie pokrętna logika. Mam telefon, który wymieniam raz na 3 lata, komputer pewnie jeszcze rzadziej... :/

prawidłowe podejście.
  • Odpowiedz