Wpis z mikrobloga

✨️ Jak rozliczyć dywidendy zagraniczne na PIT-38?
Pytanie odnośnie przyszłego rozliczenia dywidend zagranicznych. Zaczłąłem w tym roku sobie coś tam inwestować głównie w polskie spółki, ale przez jakiś czas miałem kilka akcji NVIDIA przez co dostałem od nich zawrotną dywidendę o wartości 0.01 USD - jak jaką dywidende rozliczyć na PIT-38? Przeczytałem coś, że na PIT-38 wartości zaokrągla się do pełnych złotówek więc zgodnie z tym mógłbym to zaliczyć pod 0, ale czy urząd to klepnie to już co innego ( ͡° ͜ʖ ͡°), czy lepiej dla pewności zapłacić te 5zł by mieć spokój #gielda #pit38

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim dla takiego gowna, nie ma sensu chyba wypełniać PIT-38, jak wypełnisz to chyba i tak nie będziesz musiał płacić, no bo od jakiej kwoty? 3 groszy? To podatek wyjdzie nawet nie jeden grosz bo u nas jak masz wypełniony 8ben to zapłacisz tylko 4%... jak coś to na przyszłość sprawdź czy masz wypełnionego 8ben i obejrzyj ten film. To jest najlepszy film na ten temat, moim zdaniem https://youtu.be/IA05SiE3CnY?si=1QGYP-NZ9M1b5D17
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wpisujesz 0, miałem tak ostatnio, że wychodziło mi 0,20$ do zapłaty podatku, zaokrągliłem to do 0, jakbyś miał 0,50$ to wtedy wypadałoby zapłacić 1$
  • Odpowiedz
Miałem dokładnie taki przypadek — mikrodywidenda z US, nie wiedziałem, czy wpisać 0, czy zaokrąglić w górę. Wrzuciłem wyciąg do epit38.pl (darmowy kalkulator, ale jakościowy) i samo wyliczyło
  • Odpowiedz