Aktywne Wpisy
Anal_Vibes +5
Rynek ciągle uparcie nie zauważa, że BYD w samym tylko maju sprzedało więcej samochodów, niż Tesla w całym Q1 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#byd #tesla #inwestycje #gielda #samochodyelektryczne #motoryzacja
#byd #tesla #inwestycje #gielda #samochodyelektryczne #motoryzacja
źródło: image
Pobierz
pizzanawynos +66
źródło: staroniwska-lan-party-III-40
Pobierz

Mam mniej niż 25 lat, na UoP zarabiam 11 000zł na rękę + z B2B dorabiam również jako programista (1/2 etatu), łącznie mam jakieś 18 000zł - 20 000zł - zależnie od miesiąca. Mieszkałem w Krakowie kilka lat, ale przeprowadziłem się znów do rodziców, więc koszta mam maksymalnie 1200zł miesięcznie. Przewiduję, że zarobki w ciągu roku się powiększą ale pewnie max. 20%.
Do września chcę odłożyć ok. 240 000zł (120 000zł na wkład + 80 000zł na jakiś remont + 40k mieć awaryjne, mam już część natomiast czeka mnie zakup samochodu przez SCT). Planuję wziąć kredyt na mieszkanie w Krakowie, jakieś +40m2.
I mam pare pytań:
1. Czy te pieniądze, które mam to opłaca mi się w coś inwestować? Nigdy tego nie ogarniałem, na S&P 500 + MSCI mam już wrzucone jakieś 12 000zł przez pół roku, ale nie wiem czy nie wstrzymać tego odkładania 2000zł przez kolejne 10 miesięcy i być "do przodu" to 20k, czy stale wrzucać pieniądze na to S&P 500, zważając że to inwestycja na 1 rok, czy może "zapomnieć" o tym, i tak wpłacać to 2k, a tylko resztę odkładać?
2. Dodatkowo chciałbym przejść na B2B z tego UoP, ale już po wzięciu kredytu. Jak już podpiszę umowę na kredyt to rozumiem, że banku nie będzie obchodziło to czy mam UoPa czy B2B. Szczerze teraz siedzę na tym UoP ze względu na to, że chcę mieć większą zdolność kredytową.
3. Jakie ten plan ma wady i co wy byście lepiej zrobili?
#inwestycje #pytanie #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰