Aktywne Wpisy
bulba1605 +632
Czekałam na to jakieś 27 lat, aż wreszcie udało się spełnić marzenie (ʘ‿ʘ) spodziewałam się, że to jest duże, ale nie spodziewałam się, że jest AŻ TAK duże
#podroze #podrozujzwykopem #chiny
#podroze #podrozujzwykopem #chiny
źródło: 978
Pobierz
adam-yxz +22
#dieta #jedzenie #gotowanie #zdrowie
Eh... Chciałbym zjeść jakiś normalny obiad znaczy taki nie przetworzony, tylko zrobiony z w miarę zdrowych produktów bo po śmierci mamusi jem cały czas te przetworzone gofno. Czuje już że organizm mi wysiada od jedzenia tej paszy.
Normalnie gdybym miał kobietę to ona by mi gotowała a tak muszę świadomie się truć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Eh... Chciałbym zjeść jakiś normalny obiad znaczy taki nie przetworzony, tylko zrobiony z w miarę zdrowych produktów bo po śmierci mamusi jem cały czas te przetworzone gofno. Czuje już że organizm mi wysiada od jedzenia tej paszy.
Normalnie gdybym miał kobietę to ona by mi gotowała a tak muszę świadomie się truć ( ͡° ʖ̯ ͡°)

TL;DR - jakie ETF na horyzont 30 lat i emerytury? Mam swoje typy.
Z anonima, bo w znajomych osoby z pracy etc. W skrócie - po kilku osobistych zawirowaniach że tak się wyrażę i sprzedaży nieruchomości mam 200 tysięcy PLN do zagospodarowania i trochę zaczynam od zera.
obecny majątek:
-na IKE blisko 100k w EDO, 10k w btc, 8k w złocie fizycznym.
Jako że mam sporo obligacji a 0 etf na rynki, akcji itp, to muszę zbilansować porfel.
Wychodzi mi, że to 200k pln to właściwie powinienem wrzucić w ETFy bardziej na akcje, obligacje odpuszczam, za kilka miesięcy zacznę może dokupować kolejne edo. Jak byście to podzielili? Otwieram konto w XTB lub BOŚ. Co myślicie o:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF - 35%
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF - 25%
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF - 40%
Jeszcze zastanawiam się nad jakąś ekspozycją nad srebrem i złotem jeśli ceny nieco spadną plus przy kolejnym spadku btc dokupieniem na około 10% portfela.
Tyle, że... otwieram kursy powyższych etf, wykres gpf, snp500, złota, srebra i mamy historyczne szczyty wszystkiego. Kusi mnie żeby kupić sporo usd bo jest prawie na minimach/ euo i jednak wrzucić teraz z 10-20% majątku w etf a czekać z resztą i nieco zaryzykować w sumie. Co myślicie? Kończą mi się za chwilę ostatnie promocyjne lokaty/konta oszczędnościowe na około 6-6.5% i muszę zrobić coś z portfelem. Kolejne lokaty na 3-4% odpadają.
post jest z anonima więc chętnie przyjmę też np anonimowo Wasze etfy i proporcje które macie. Dodam, że główne wpisy inwestomat przeczytane z komentarzami, a na najbliższe kilka dni kiedy mam urlop planuję przeczytać ostatni rok inwestomat :D
#etf #gielda #inwestowanie #ike #ikze #zloto #srebro #gpw
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Miałem podobną rozkminę, po researchu wybrałem Invesco FTSE All-World UCITS ETF Acc, TER 0,15%
Że zamiast inwestować w akcje/etfy chcesz obstawiać przyszły kurs walut.
@mirko_anonim: a świat ma historyczne długi. Czy to znaczy, że długi nie będą rosnąć? Wyceniasz rynek w walutach, które cały czas są drukowane i cały czas przez inflację obniżana jest ich wartość.
@mirko_anonim: dobrze, że chociaż jeden z nich denominowany w czymś innym niż dolar, moim zdaniem proporcje dobre, ewentualnie bym z każdego zdjął po 5% i dał w ETF na AI bo tam jest możliwe bardzo duże ROI
@mimik739: zbyt ryzykowne