Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poprawić kolimację lornetki Celestron 15x70?
Od 5-10 lat mam #lornetka Celestron 15x70 (nie pamiętam nawet, gdzie ją kupiłem).

A. Mam problem z kolimacją - obraz w pojedynczych okularach jest dobry, ale przy patrzeniu w oba mocno się rozjeżdża. Próbowałem ustawić lornetkę na obrazie Księżyca, obracając dwiema śrubami kolimacyjnymi pod gumą na górnych powierzchniach okularów + jedną śrubą pod gumą na wewnętrznym boku prawego okularu (analogiczne miejsce na lewym okularze jest puste). Obrazy są teraz ustawione mniej-więcej na tej samej wysokości w pionie, ale nadal występuje rozjazd w poziomie. Może robię coś źle?

B. Jeśli A) mi się nie uda: gdzie i w jakiej cenie najłatwiej poddam lornetkę profesjonalnej kolimacji? Lokalny sklep myśliwski nie wykonuje takich usług. Byłbym gotów zapłacić do 100-150 złotych (lornetka jest warta około 500 zł). W przeciwnym razie po prostu korzystałbym z jednego okularu jak z lunety.

C. Jaki dobry, stabilny statyw i mocowanie do tej lornetki byłyby dostępne w możliwie niskiej cenie?

D. Czy jest jakaś niedroga przystawka, dzięki której mógłbym wykonywać zdjęcia smartfonem przez lornetkę?

#astronomia #astrofotografia #optyka #lornetki #teleskop #teleskopy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak poprawić kolimację lornetki Celestron 15x70? Ⓘ
Od 5-10 lat mam ...

źródło: curious-old-man-looking-with-binoculars_1009902-38781

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach