Wpis z mikrobloga

✨️ Jakie opcje zakupu mieszkania wybrać: A, B, czy C?
#gielda #nieruchomosci
Założenia: zakup małego, taniego mieszkania, na 3-5 lat, następnie zakup docelowego większego. Posiadanie gotówki na sfinansowanie całości zakupu, inwestowanie na giełdzie.
Opcja A: zakup na kredyt małego, następnie wynajęcie i zakup za gotówkę większego
Opcja B: zakup za gotówkę małego, następnie wynajęcie i zakup na kredyt większego
Opcja C: zakup za gotówkę, sprzedaż, kupienie większego

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Co byś wybrało?

• A 25.8% (23)
  • B 30.3% (27)
  • C 43.8% (39)

Oddanych głosów: 89

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Do pełnej analizy brakuje dużo dodatkowych informacji, np. gdzie teraz mieszkasz, czy wynajmujesz itd.
Generalnie, jeśli wynajmujesz to lepiej kupić mieszkanie dla siebie, pomieszkać kilka lat i sprzedać.
Jeśli inwestycyjnie, no to jedyna sensowna opcja to mieszkanie z metrażem 35-50 m2, ale wynajem nie jest łatwy i ja osobiście bym się w to nie pchał. Są lepsze metody inwestowanie kasy niż kupno mieszkania pod wynajem.
  • Odpowiedz
Kredyt zawsze możesz nadpłacać i spłacić go wcześniej.

@SaintInTheShell: nie zawsze, większość możesz zacząć nadpłacać dopiero po 2 latach. Wiadomo jak działają odsetki, więc przez te 2 lata praktycznie kapitału nic nie spłacasz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Opcja C, im mniejsze ryzyko w tych niepewnych czasach tym lepiej. Najmniej na czym by mi zależało to jakiś pasywny dochód z jednego nierucha, a kolejnego w którym się mieszka brać na kredyt. Takie inwestowanie biorąc pod uwagę stopę zwrotu z najmu, ma tylko sens jeżeli przewidujesz spory wzrost wartości nieruchomości, a raczej się to wszystko unormuje.
  • Odpowiedz
@dzony77: No nie tylko przy inwestycjach ma sens. Przy mieszkaniu ma jak najbardziej.

Dam Ci przykład, mam 400k kredo na chatę, rrso 6.69. Ja mam to kredo, bo jestem biedakiem, ale jakbym miał 400k gotówki więcej, to i tak bym teraz nie spłacił tego kredytu, bo głupie XTB daje mi prawie 8% dywidendy rocznie plus jest to spółka z dużym potencjałem wzrostu. Oczywiście głupotą byłoby to zainwestować tak jak robię
  • Odpowiedz