✨️ Czym jest życie bez dzieci? Refleksje singlaⒾ Często słyszę, że osoby, które nie mają i nie planują mieć dzieci, w pewnym momencie życia zaczynają tego żałować. Jestem ciekaw, jak to wygląda u Was, a szczególnie u starszych wykopowiczów. Mam 30 lvl, obecnie jestem singlem i nigdy nie czułem potrzeby zostania ojcem. To nie był i nie jest to mój cel życiowy i na ten moment dalej tak to widzę. Mam sporo zainteresowań, które sprawiają mi przyjemność. Podróżuję po Europie, USA i innych miejscach. Bardzo lubię też wycieczki po Polsce. Oprócz tego mam zajawki na motoryzację, gry, góry, DIY, jazdę na rowerze i kilka innych tematów. Z jednej strony myślę, że obecne życie jest dla mnie całkiem satysfakcjonujące, z drugiej - raz na jakiś czas pojawia się obawa o samotność w przyszłości. Nie będzie to dużym zaskoczeniem jeśli powiem, że jednak fajnie byłoby dzielić chwile z drugą osobą. Niektórzy mówią, że hobby z czasem się nudzą, a wtedy przychodzi refleksja i wyrzuty, że "jednak mogłem założyć rodzinę”. Jak to wygląda z Waszej perspektywy? Faktycznie mieliście takie rozterki, czy to raczej mit powtarzany przez ludzi, którzy wybrali inną drogę? #zainteresowania #tfwnogf #rodzina #dzieci #childfree #zwiazki #zycie #hobby
@mirko_anonim: ale nawet gdybyś miał dziecko, to jak wyobrażasz sobie "dzielić chwile z drugą osobą?" z tym dzieckiem? gdyby twoja matka nagle wpadła na pomysł że jest samotna i chce dzielić z tobą chwile to byś się do niej przeprowadził?
@mirko_anonim: rób to co czujesz, nic na siłę. Ja za młodu pobrykałem, jadłem chleb z niejednego pieca i gdy poznałem odpowiednią osobę to naturalnie zamieniłem imprezy na dom i rodzinę. Z perspektywy czasu nic bym nie zmienił, a moment gdy jestem z dziećmi to najlepszy czas dla mnie. Milion pytań do, zabawy, rozterki i nie ma zmiłuj musisz być gość - pytanie czy jesteś na to gotowy. Być ojcem, a
Mam sporo zainteresowań, które sprawiają mi przyjemność. Podróżuję po Europie, USA i innych miejscach. Bardzo lubię też wycieczki po Polsce. Oprócz tego mam zajawki na motoryzację, gry, góry, DIY, jazdę na rowerze i kilka innych tematów.
Z jednej strony myślę, że obecne życie jest dla mnie całkiem satysfakcjonujące, z drugiej - raz na jakiś czas pojawia się obawa o samotność w przyszłości.
Dla mnie ten fragment jest zupełnie nie powiązany z
@mirko_anonim: MÓJ RYJEC NIE PREDYSCYNUJE MNIE DO BYCIA OJCEM ..Tyle lub aż tyle w temacie .. geny , die natur .. nie dla mnie dziecko ..pozdrawiam Krzysztof lvl 36
@mirko_anonim: prędzej to się spotkałem z tym, że ktoś żałuje, że zrobił dzieci niż na odwrót. Ja nie mam dzieci, zawsze chciałem ogólnie mieć, ale nie było to must have, jednak nie miałem szcześcia w miłości, a teraz to i tak już za późno, bo nie chciałbym zostać ojcem mając 50 lat, to już nie te lata. Im człowiek starszy tym bardziej wygodny, mniej mu się chce, czy po prostu starzeje
Jestem ciekaw, jak to wygląda u Was, a szczególnie u starszych wykopowiczów.
@mirko_anonim: wiem, że pytasz ludzi samotnych i bezdzietnych. Ja do nich nie należę. Mam żonę i dwójkę dzieci. Mam swoje hobby (nawet kilka), uwielbiam podróże, za młodu prowadziłem niezmiernie rozrywkowy tryb życia, itd. Różnica jest taka, że ja i żona marzyliśmy o stworzeniu domu i posiadaniu dzieci. Jak udało się z pierwszym to szybko polecieliśmy z drugim. Dzieci
@r5678: Brzmi dość depresyjnie i ponuro. Życie to nie wyścigi na odhaczenie checklisty, tylko granie takimi kartami, jakie dostałeś od życia i bycie uważnym, bo możesz przez to czarnowidztwo przegapić szczęście, które zapuka do Twoich drzwi. Modelowe związki, które przedstawiłeś, właśnie się rozwodzą. Im jesteś starszy, tym lepiej znasz samego siebie i szybciej prześwietlasz innych ludzi, dlatego randkowanie w wieku 35+ to zupełnie inna jakość relacji i jeżeli Ci
przyjazny-kronikarz-95: No to chyba logiczne że nie masz "ochoty" na dziecko XD, dziecko to jest owoc zakochania, wywołany pustką do której dochodzi się w pewnym etapie związku, być może niektóre osoby mogą to poczuć będąc singlami jak są zakochani sami w sobie i są na tym etapie z własną ręką (kobiet też to się tyczy :D). A to że szukasz wszelakich rozrywek które dają ci dopaminę to tylko efekt pustki którą
zawzięty-przewodnik-82: dzielenie życia z drugą połówką, ba ślub, mieszkanie, dzieci (standardowy model) oznacza 90% redukcji twoich aktualnych zainteresowań. Rodzina to poświęcenie i choćby skały s_ały, to nie jesteś w stanie wrócić do większości hobby. Dziecko wymaga szczególnego zainteresowania przynajmniej do 13-14 roku życia, wtedy będziesz miał chwilę dla siebie, o ile nie dojadą Cię finanse - korki, 50x dodatkowych zajęć bo przecież Oskarek będzie lekarzem.
Druga połówka, szczególnie kobiety, to atencjuszki, pochłaniają
ślub, mieszkanie, dzieci (standardowy model) oznacza 90% redukcji twoich aktualnych zainteresowań.
Rodzina to poświęcenie i choćby skały s_ały, to nie jesteś w stanie wrócić do większości hobby. Dziecko wymaga szczególnego zainteresowania przynajmniej do 13-14 roku życia
@mirko_anonim: skąd wy bierzecie te mądrości? O ile nie ma żadnych chorób czy jakichś problemów z nauką, większość dzieci staje się dość bezobsługowa już w pierwszych klasach podstawówki. Ale nawet wcześniej podstawą zdrowego funkcjonowania jest właściwa
żeby podjąć decyzję o dziecku nawet pół roku od poznania się, bo Wasze osobowości są już ukształtowane i sposób bycia drugiej osoby niewiele się zmieni, o ile w ogóle.
@Kitty88: Moje doświadczenia są zupełnie odwrotne, właśnie kobiety się zmieniają, mogę to być miesiące mogą lata, nawet dekada, gdzie jakby ta osoba była taka od początku to wcale nie rozwijałbym relacji bo wiedziałbym, że się nie uda. To co o czym
Boże... gratulacje, zostałeś wybrany na "stabilizacje" dla laski która najlepsze lata płodności i piękności oddała komuś innemu. Tobie zostały oczekiwania, kompleksy, pogodzenie się ze starością, emocje, menopauza, problemy zdrowotne.
@AnonimoweLwiatko: strasznie płytkie rozumowanie masz. Moja np była trzymana pod kloszem. Ojciec wojskowy to trzymał córeczkę krótko w ch00j :) w łóżku niczego nie nauczona 😆 także czasami wyjątek potwierdza regułę, ale już oceniłeś 👍 powodzenia z tą młodą jak masz
Moja np była trzymana pod kloszem. Ojciec wojskowy to trzymał córeczkę krótko w ch00j :) w łóżku niczego nie nauczona 😆 także czasami wyjątek potwierdza regułę, ale już oceniłeś
@ShawnSpencer: W porządku, nie oddała tych lat nikomu. Reszta się raczej zgadza, może oczekiwań (a to już wiele choć możliwe, że się pojawią na podstawie wojskowego ojca, nie związków), kompleksów i trudności z pogodzeniem się ze starością nie będzie jak nie
@AnonimoweLwiatko: no coż niech Ci bedzie kolego, ale pamiętaj, że każdy z nas jest inny, a jednocześnie to że się tak różnimy jest fascynujące. Uroda z czasem przemija a paskudny charakter zostaje
rozważny-obserwator-99: @Krzych1921 nie masz złego ryja, ale włosy trochę dziwne i przede wszystkim już samymi wpisami roztaczasz taki creepy vibe (coś jak autyzm, bez urazy)
W sumie to fajnie mają te kobiety. Wbijasz na streama, pijesz za darmo, a potem jeszcze wytaczasz sprawę w sądzie i wpada luźne 20 tysięcy na konto ( ͡°͜ʖ͡°)
Często słyszę, że osoby, które nie mają i nie planują mieć dzieci, w pewnym momencie życia zaczynają tego żałować. Jestem ciekaw, jak to wygląda u Was, a szczególnie u starszych wykopowiczów.
Mam 30 lvl, obecnie jestem singlem i nigdy nie czułem potrzeby zostania ojcem. To nie był i nie jest to mój cel życiowy i na ten moment dalej tak to widzę. Mam sporo zainteresowań, które sprawiają mi przyjemność. Podróżuję po Europie, USA i innych miejscach. Bardzo lubię też wycieczki po Polsce. Oprócz tego mam zajawki na motoryzację, gry, góry, DIY, jazdę na rowerze i kilka innych tematów.
Z jednej strony myślę, że obecne życie jest dla mnie całkiem satysfakcjonujące, z drugiej - raz na jakiś czas pojawia się obawa o samotność w przyszłości. Nie będzie to dużym zaskoczeniem jeśli powiem, że jednak fajnie byłoby dzielić chwile z drugą osobą. Niektórzy mówią, że hobby z czasem się nudzą, a wtedy przychodzi refleksja i wyrzuty, że "jednak mogłem założyć rodzinę”.
Jak to wygląda z Waszej perspektywy?
Faktycznie mieliście takie rozterki, czy to raczej mit powtarzany przez ludzi, którzy wybrali inną drogę?
#zainteresowania #tfwnogf #rodzina #dzieci #childfree #zwiazki #zycie #hobby
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
gdyby twoja matka nagle wpadła na pomysł że jest samotna i chce dzielić z tobą chwile to byś się do niej przeprowadził?
Dla mnie ten fragment jest zupełnie nie powiązany z
Ja nie mam dzieci, zawsze chciałem ogólnie mieć, ale nie było to must have, jednak nie miałem szcześcia w miłości, a teraz to i tak już za późno, bo nie chciałbym zostać ojcem mając 50 lat, to już nie te lata. Im człowiek starszy tym bardziej wygodny, mniej mu się chce, czy po prostu starzeje
@mirko_anonim: wiem, że pytasz ludzi samotnych i bezdzietnych. Ja do nich nie należę. Mam żonę i dwójkę dzieci. Mam swoje hobby (nawet kilka), uwielbiam podróże, za młodu prowadziłem niezmiernie rozrywkowy tryb życia, itd. Różnica jest taka, że ja i żona marzyliśmy o stworzeniu domu i posiadaniu dzieci. Jak udało się z pierwszym to szybko polecieliśmy z drugim. Dzieci
@r5678: Brzmi dość depresyjnie i ponuro. Życie to nie wyścigi na odhaczenie checklisty, tylko granie takimi kartami, jakie dostałeś od życia i bycie uważnym, bo możesz przez to czarnowidztwo przegapić szczęście, które zapuka do Twoich drzwi. Modelowe związki, które przedstawiłeś, właśnie się rozwodzą.
Im jesteś starszy, tym lepiej znasz samego siebie i szybciej prześwietlasz innych ludzi, dlatego randkowanie w wieku 35+ to zupełnie inna jakość relacji i jeżeli Ci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
Rodzina to poświęcenie i choćby skały s_ały, to nie jesteś w stanie wrócić do większości hobby. Dziecko wymaga szczególnego zainteresowania przynajmniej do 13-14 roku życia, wtedy będziesz miał chwilę dla siebie, o ile nie dojadą Cię finanse - korki, 50x dodatkowych zajęć bo przecież Oskarek będzie lekarzem.
Druga połówka, szczególnie kobiety, to atencjuszki, pochłaniają
@mirko_anonim: skąd wy bierzecie te mądrości? O ile nie ma żadnych chorób czy jakichś problemów z nauką, większość dzieci staje się dość bezobsługowa już w pierwszych klasach podstawówki. Ale nawet wcześniej podstawą zdrowego funkcjonowania jest właściwa
@Kitty88: Moje doświadczenia są zupełnie odwrotne, właśnie kobiety się zmieniają, mogę to być miesiące mogą lata, nawet dekada, gdzie jakby ta osoba była taka od początku to wcale nie rozwijałbym relacji bo wiedziałbym, że się nie uda. To co o czym
@AnonimoweLwiatko: strasznie płytkie rozumowanie masz. Moja np była trzymana pod kloszem. Ojciec wojskowy to trzymał córeczkę krótko w ch00j :) w łóżku niczego nie nauczona 😆 także czasami wyjątek potwierdza regułę, ale już oceniłeś 👍 powodzenia z tą młodą jak masz
@ShawnSpencer: W porządku, nie oddała tych lat nikomu. Reszta się raczej zgadza, może oczekiwań (a to już wiele choć możliwe, że się pojawią na podstawie wojskowego ojca, nie związków), kompleksów i trudności z pogodzeniem się ze starością nie będzie jak nie
@AnonimoweLwiatko: ojeju bo na pewno życie jest sprawiedliwe karmicznie i wszystko jest po coś i za coś
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta