Wpis z mikrobloga

✨️ Jak negocjować cenę nieruchomości z pośrednikiem?
Jestem zainteresowany kupnem nieruchomości, która jest sprzedawana przez pośrednika (umowa na wyłączność, prowizja płacona przez sprzedającego). Jesteśmy na etapie rozmów o cenie. Posrednik dość usilnie sugeruje (niby jako radę) żebym znalazł jakiegoś inspektora, który wykona przegląd budynku i na podstawie mankamentów w raporcie będzie mógł przekonać sprzedającego do obniżki ceny. Oczywiście w jego interesie jest z jednej strony doprowadzenie do zawarcia transakcji, bo tylko wtedy zarobi, jednak z drugiej strony też na pewno zależy mu na ja najwyższej kwocie transakcji. Ma wrażenie, że chce żebym zainwestował pieniądze w inspektora, po to aby ciężej mi było odstąpić od transakcji, ponieważ wydam już te 1,5 tysiąca i będę miał wtedy większy przymus w głowie do finalizacji. Co o tym sądzicie? Czy spotkaliście sie z czymś takim? #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Weź znajomego z brodą i w okularach, na allero kup za 10 zł zieloną odblaskową kamizelkę z napisem INSPECTOR. Jedźcie na oględziny i niech inspektor duuużo notuje szyfrem, robi mądre miny i krzywi się jakby zjadł cytrynę. Po kilku dniach zaproponuj cenę typu biorę, ale jak sprzedający opuści 53.845, zł bo na tyle został wyceniony remont. Nic nie pokazuj, twoja wycena, twoja sprawa. Trzeba jechać z pośrednikami , co
  • Odpowiedz
A jeśli mogę zapytać, bo pewnie oglądałeś więcej nieruchomości, o ile tysięcy są w stanie obniżać cenę?
Jak wygląda rynek?
Coś w stylu „dobra 4k panu obniżę to ostateczna cena” czy np. targujesz się o 25-35 tysięcy?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
aktywny-feniks-43: Kupowałem nieruchomość z rynku wtórnego, umowa na wyłączność, prowizja od sprzedaży płacona 1,5% od kupującego, 1,5% od sprzedającego. Powiedziałem wprost agentce, że jeżeli urwie z ceny 80tys, to płacę jej 5k PLN ekstra... Dała radę :-)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No i wyjątkowo pośrednik dobrze mówi, nie wiem jak można kupić nierucha bez sprawdzenia czy nie ma mostków cieplnych i tego czy wentylacja dobrze działa xD

To tak jakbyś auto kupował bez zaglądania pod maskę xD

Poza tym jak wydasz 1,5k (raczej mniej) i okaże się, że nieruch nie warty ceny to zaoszczędziłeś sporo więcej
  • Odpowiedz