Wpis z mikrobloga

✨️ Refleksje nad upływem czasu i dorosłością
Po tym, że czas upływa, a my się starzejemy, najłatwiej poznać nie po samym sobie, a po po innych osobach. Bo mechanizmy wyparcia nie pozwalają nam dopuścić do świadomości, że bezlitośnie upływają kolejne lata naszego życia. Więc pozostaje nam przeglądać się w cudzych życiorysach. Gdyby bowiem to tylko ode mnie zależało, naiwnie bym wierzył, że nadal mam te 15-20 lat i że nic się nie zmieniło. Że w dalszym ciągu siedzę sobie w domu, gram w CS-a 1.6, zagryzając cheetosami i popijąc colą. A w sąsiednich pokojach krzątają się moi rodzice, dziadkowie, którzy trzymają rękę na pulsie, opiekując się domostwem. A tymczasem ja sam, pełen optymizmu co do swojego życia, wierzę bezkrytycznie, że przecież mam mnóstwo czasu i zdążę zrealizować wszystkie swoje marzenia.

Niestety, nie zdążę. Niestety mam już prawie 37 lat. Czas jest bezlitosny. Dziadkowie nie żyją, rodzice przekroczyli sześćdziesiątkę i będą wymagać coraz większej opieki, a młodszy o 9 lat brat ma już żonę i dwójkę dzieci. Ci, których pamiętam jako małe dzieci, to dzisiaj dorośli ludzie po przejściach. Ci, których pamiętam jako ludzi w sile wieku, są dzisiaj chorowitymi staruszkami lub po prostu nie żyją. Chociaż mentalnie czuję się jak nastolatek, to nie mam prawa tkwić w naiwnej beztrosce. Wymaga się ode mnie odpowiedzialności, jakiej wymaga się od dorosłych mężczyzn. Chociaż bardzo chciałbym nie być dorosły. W ostatnich latach pożegnałem na tym świecie wielu znajomych, przyjaciół, sąsiadów. I nic tego nie cofnie. A ja sam, za parę lat, osiągnę kolejną psychologiczną granicę, czyli 40. rok życia. Podobno to ten moment, kiedy człowiek uświadamia sobie, że przegrał życie.

Próbuję sobie przypomnieć, co się stało z ostatnimi pięcioma, dziesięcioma, piętnastoma latami mojego życia. Jak i kiedy to się stało, że tak szybko przeminęły? I nie potrafię. Wiem tylko, że kolejne lata upłyną jeszcze szybciej. Tak więc lepszą, bardziej udaną połowę życia mam już za sobą.

Wczoraj obejrzałem sobie online transmisję ze skoków na wielkiej skoczni. Dotarło do mnie, że kiedy zaczynałem swoje pierwsze studia, obecny dwukrotny medalista olimpijski Kacper Tomasiak miał dopiero rok. Dotarło do mnie, że pamiętne zimowe igrzyska w Salt Lake City miały miejsce prawie ćwierć wieku. Że, zdaje się, przedwczoraj Stoch wygrywał w Soczi i w Pjongczangu. Uświadomiłem sobie też, że jeszcze niedawno media ogłaszały, że Adam Małysz obchodzi swoje czterdzieste urodziny, a za rok będzie miał już lat 50. A przecież sam jeszcze niedawno był aktywnym, odnoszącym sukcesy skoczkiem narciarskim. Wychowałem się na nim, oglądając jego popisy na Willingen czy rywalizację z Hannawaldem, po czym zasiadałem przed pecetem i grałem w Deluxe Ski Jump 2. Gdybym nie mieszkał w centralnej Polsce, a gdzieś w górach, to kto wie? Może ja też byłbym dzisiaj utytułowanym skoczkiem kończącym karierę? To już dyskusja czysto teoretyczna, nigdy się nie dowiem.

A więc naprawdę jestem już tak stary? Przecież nawet nie zdążyłem się rozgrzać, odpowiednio przygotować do tego życia - po czym nagle okazuje się, że zbliżam się do czterdziestki. Staram się to sobie wytłumaczyć czystą matematyką: z biegiem czasu każda jednostka czasu (dzień, miesiąc, rok, dekada) stanowi coraz mniejszą część naszego dotychczasowego życia. Dla pięciolatka rok to jedna piąta jego życia. Ale dla 50-latka to już tylko 2%. Wszystko rozpływa się więc w oceanie przemijania. Kiedyś dziwiłem się moim dziadkom, którzy siedzieli w pokoju i rozpamiętywali swoją przeszłość, chociaż sami jeszcze nie byli tacy starzy.

I ni stąd, ni zowąd, zaczynam ich rozumieć. Bo nagle staję się taki sam jak oni. Też wracam myślami do sielskiej młodości. Bo wiem, że nic pozytywnego mnie już w życiu nie czeka. Że z niczym nie zdążę i zanim uda mi się cokolwiek przedsięwziąć, to upomni się o mnie biologia.

#przegryw #przegrywpo30tce #zalesie #oswiadczeniezdupy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Też mi się wydaje, że mam z 10-15 mniej, bo na siłce utrzymuję wyniki od 20 lat, albo lekko poprawiam. Ciekawe jak długo jeszcze? Tylko część rodziny jest po drugiej stronie. Szczególnie w święta odczuwa się ich brak. Mam 43 i zapewniam Cię, że ludzie przesadzają z tą 40. Starsi mówili mi, że po 50 jest fizyczna załamka. Nie ma liczacych się sportowcow + 50, + 40 się zdarzają,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja jestem odrobinę młodszy i też o tym myślę. Pomaga mi jednak wracanie od czasu do czasu do młodzieńczych aktywności jak jak spotkanie z kumplami na piwko, jazda na snowboardzie, motocykle itp. Skupienie się na przemijaniu życia nic n ie poprawia, a wprowadza w depresję i jeszcze większe poczucie straty. Lepiej zgrywać głupa.
  • Odpowiedz