Wpis z mikrobloga

✨️ Jak porozmawiać z narzeczoną o przyszłych planach?
Nie bardzo wiem jak poruszyć ten drażliwy temat z moją narzeczoną.
Planujemy razem wesele, ślub, dziecko i oszczędzamy na mieszkanie. Mieszkamy w Łodzi i ceny najmu skutecznie potrafią uszczuplić nasze oszczędności. Ja prowadzę JDG gdzie mogę pracować z dowolnego miejsca na ziemi + zarabiam w miarę ok pieniądze (średnia około 12-13k netto po odliczeniu podatków i zusu) a różowa ma śmieciówkę za prawię najniższą krajową. Do oszczędzenia mamy jeszcze tak 200-250k żeby mieć na skromne wesele i wkład własny. Dlatego rozsądną decyzją była przeprowadzka, którą planujemy już rok. Pozwoli nam to wg. naszych szacunków odkładać te 3k więcej na miesiąc ponieważ koszty życia jak i najmu w mojej rodzinnej mieścinie są o wiele niższe + rodzina mi przepisała bardzo dużą działkę pod budowę domu więc możemy się budować pod zastaw.
Ja miałem pracować dalej tam gdzie pracuje a różowa miała szukać pracy w mojej rodzinnej miejscowości. Jak się uda to w zawodzie a jak nie to byle UOP i macierzyństwo za dwa lata.
Zaproponowali jej jednak UOP, jakiś miesiąc przed planowaną przeprowadzką i nie wiem jak ją przekonać do tego, że to bardzo zły pomysł. Dostała to UOP tylko dlatego, że rzuciła wypowiedzenie na stół a teraz nasze plany nam się sypią.
No i z jednej strony nie chce jej pozbawiać pracy w zawodzie bo oboje nie mamy jeszcze 30 lat, z drugiej strony chciałbym wskoczyć na następny etap życia jakim jest dom i rodzina. Może też ja myślę krótkowzrocznie, ale wydaje mi się, że jak się już ma te 28 i 27 lat to warto już myśleć o własnym miejscu i dziecku a nie łasić się na łaskę Janusza bo łaskawie daje UOP.
Boje się, że utkniemy w tej łodzi na wynajętym mieszkaniu i własne mieszkanie będzie za 10 lat zamiast za 5.
Rozumiem też jej logikę, w mojej miejscowości szanse na znalezienie pracy w jej zawodzie są bardzo małe i chce nabić sobie jeszcze doświadczenie przed przerwą na macierzyństwo.
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

o oszczędzenia mamy jeszcze tak 200-250k żeby mieć na skromne wesele i wkład własny. Dlatego rozsądną decyzją

@mirko_anonim: zakończyłem czytanie

Edit: jednak warto dalej, zeby przeczytac ... no wlasnie co to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: chcesz dziewczyne pozbawić pracy i sprowadzić praktycznie na posesje swojej rodziny.
Ona ma racje, bohaterskie plany "pomieszkamy koło mamusi i odłożymy szybciej na wkład" to najlepszy, klasyczny wrzęcz sposób na rozwalenie związku
  • Odpowiedz
@P-v-E: a co do reszty prawda. Chłop chce ją odciąć od pracy żeby budować swój prywatny i wyłączny majątek (działa od rodziców = jego wyłączna własność). Deal życia, jak tu nie skorzystać xd
  • Odpowiedz
Twoje życie będzie wyglądać tak, że baba wyrzuci Ciebie z mieszkania na które dalej będziesz spłacał kredyt i płacił alimenty na dziecko które planujecie.
Obym się mylił.
  • Odpowiedz
  • 0
@darknightttt

@Famine: rkm = wyższe koszty, większa rata, ograniczenie w wyborach nieruchomości (w niektórych miastach wręcz nierealne jest zmieszczenie się w cenie za mkw)

Ale chyba lepszym wyborem jest płacenie nieco wyższej raty wspólnie w większym mieście niż wywalanie hajsu za najem? Skoro i tak są zdecydowani zostać w tym mieście? Ograniczeń szczególnych nie ma oprócz kwoty za m2.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no I to opłacaty zarabiasz 2-3 razy więcej od niej więc nawet jak by dostałam 1 tys PLN powyżej minimalnej to dalej będzie nic.

Bo poza łodzią szybciej oszczędzicie kasę,
Prosta matematyka.
Jak baba chce budować wspólny majątek to trzeba maksymalizować wpływy a twoje są kluczowe.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie wiem jaki zawód ma Twoja narzeczona, ale dostać UOP w prywatnym sektorze jako kobieta przed 30tka to jest bardzo trudno i często to wymaga pracy kilka lat ciągiem w jednej firmie. Po macierzyńskim niektórzy pracodawcy pozbywają się takich kobiet z pracy. Zatem jeśli ona by poszła w Twoje rodzinne strony to być może musiałaby odłożyć macierzyństwo na jeszcze później bo znów by od nowa musiała budować siebie by
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: masz jej pokazać ten post, który wstawiłeś i powiedzieć: słuchaj, to jest to co naprawdę myślę. Wrzuciłem to na wykop, ale uważam, że powinienem ci wprost powiedzieć jaka jest moja perspektywa i ustalić co możemy z tym zrobić.

Na razie Twoje podszyte pytanie to: jak ją zmanipulować. Widać, że wiesz, że ona ma argumenty racjonalne, ale kombinujesz jakby je zdewaluować, zamiast przyjąć do wiadomości i skonfrontować lub zaakceptować.

Możesz
  • Odpowiedz
Za dużo w tym kalkulatora, za mało człowieka. I do tego takie pytania na wykopie. W jakim ja kraju żyję, że chłopy dziedziczące hektary ziemi proszą o poradę piwniczaków siedzących na utrzymaniu matki, a potem zdziwienie, że tylu facetów wiesza się na sznurku do prania. Czytanie takich rozkmin to jest autostrada do samoponiżenia.
  • Odpowiedz
lol babka ma 30 lat, robi na minimalnej ale to anonim wykopek niszczy jej kariere i mozliwosci bo jako jedyny z dwojga ma glowe na karku. dobre dobre, i jeszcze ta Lodz w tle . prawdziwy z niego tyran i egoista ! vibe mema "Jolanta rodzina czy kariera?" wykopku anonimie nie jestescie dobrani zawodowo ani mozliwosciami, w dodatku to ona jest egoistczyna , wiec jesli nie jest chociaz mila to wez sie
  • Odpowiedz