✨️ Jak inflacja wpływa na codzienne wydatki w UK?Ⓘ skumulowana #inflacja w #uk za ostatnie 10 lat to 40%, ale wykopek kiedyś robił zakupy za 70, dziś robi za 140 i to wina inflacji. takie to właśnie rozumienie pojec na vipok. 10 lat temu wydawalem na paliwo 100 miesięcznie, dziś 200. ciul, że pracę mam 30km dalej i samochód z większym silnikiem, ale przecież inflacja. ;) ps. mediana zarobkow także wzrosla o 40% przez ostatnią dekadę, ale lepiej niech on tego nie czyta bo mu styki poprzepala.
co do wzrostu cen paliwa to mozna na googke maps sobie zobaczyć bo póki co to jeszcze cen na stacjach nie ukrywają, a w niektórych miejscach są zdjęcia robione rok po roku, od 2008 do 2025.
@mirko_anonim: @dreadingit od 10 lat jest potężna hossa na giełdzie. Z małym spadkiem w covidzie Wystarczylo wrzucać co roku na NASDAQ 100 czy sp500 w efty i żadnej inflacji by się nie odczuło bo by się zarobiło
No sorry rząd biedaków zawsze wykorzysta a bogatszych nagrodzi. Nawet HMRC to robi oddając nadpłacony podatek po 15 miesiącach bez uwzględnienia inflacji. A ludziom na limited company nie każe dopłacać straty wartości
@mirko_anonim: A na czym ta skumulowana inflacja, na takim samym koszyku? Bo ogólna inflacja luźno się wiąże z konkretnymi produktami, ja za ten sam prąd płacę 3x więcej niż 5 lat temu, za takie samo ogrzewanie płacę 170 zamiast 30 miesięcznie, za to za mieszkanie płacę tyle samo co 5 lat temu.
✨️ Autor wpisu (OP): @DrGreen_2: pisalem o medianie. w 2015 roczna mediana 27k, w 2025 39k. matematyke zostawiam tobie
a ty se porownales srednia tygodniowke w londynie w 2015 do sredniej krajowej w 2025.
@kwiatosz: na lokomotywach kolego ta inflacja. no zastanów się - jeśli szukasz informacji ogólnych o zakumulowanej inflacji w danych latach to będzie szukalo w kosztach mieszkania i pradu kwiatosza czy w koszyku inflacyjnym dla szaraka?
j--------e. niedawno pisałam o dobrym dniu i o największym koszmarze jaki mógłby mnie spotkać, czyli spotkanie z dzikami. właśnie widziałam się z trzema wielkimi gnojami. zamarłam chwilowo, ale żyje.
skumulowana #inflacja w #uk za ostatnie 10 lat to 40%, ale wykopek kiedyś robił zakupy za 70, dziś robi za 140 i to wina inflacji. takie to właśnie rozumienie pojec na vipok.
10 lat temu wydawalem na paliwo 100 miesięcznie, dziś 200. ciul, że pracę mam 30km dalej i samochód z większym silnikiem, ale przecież inflacja. ;)
ps. mediana zarobkow także wzrosla o 40% przez ostatnią dekadę, ale lepiej niech on tego nie czyta bo mu styki poprzepala.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
co do wzrostu cen paliwa to mozna na googke maps sobie zobaczyć bo póki co to jeszcze cen na stacjach nie ukrywają, a w niektórych miejscach są zdjęcia robione rok po roku, od 2008 do 2025.
Wystarczylo wrzucać co roku na NASDAQ 100 czy sp500 w efty i żadnej inflacji by się nie odczuło bo by się zarobiło
No sorry rząd biedaków zawsze wykorzysta a bogatszych nagrodzi.
Nawet HMRC to robi oddając nadpłacony podatek po 15 miesiącach bez uwzględnienia inflacji.
A ludziom na limited company nie każe dopłacać straty wartości
@mirko_anonim: pokaz mi wzrost zarobkow w UK o 40% przez ostatnie 10 lat?
Wedlug ONS:
W grudniu 2025 średnia tygodniowa płaca brutto wynosiła
a ty se porownales srednia tygodniowke w londynie w 2015 do sredniej krajowej w 2025.
@kwiatosz: na lokomotywach kolego ta inflacja. no zastanów się - jeśli szukasz informacji ogólnych o zakumulowanej inflacji w danych latach to będzie szukalo w kosztach mieszkania i pradu kwiatosza czy w koszyku inflacyjnym dla szaraka?
No i przecież ogólna inflacja nijak nie mówi że nie mógł wydać 2x więcej przez inflację na ten specyficzny koszyk, bez sensu się oburzasz.