Aktywne Wpisy
champolski +53
Tak w 1969 roku węgierski Lehel reklamował swoje lodówki. Wówczas był to symbol domowego luksusu w socjalistycznych Węgrzech. Prestiżowy sprzęt, a nie jakaś "buda do chłodzenia" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#reklama #ciekawostki #wegry
#reklama #ciekawostki #wegry
źródło: HIZwYcbXEAAlOT_
Pobierz
MG78 +65
Dziś drugi dzień Sanja Matsuri, czyli najważniejszego festiwalu dzielnicy w której mieszkam - z tej okazji rozdajo mojej książki Poznaj Japonię.
Gorąco polecam tę pozycję każdemu kto do Japonii się wybiera, ale też tym, którzy w Japonii już byli bo może rozjaśnić trochę niejasnych wcześniej kwestii oraz dla tych, którzy Krajem Kwitnącej Wiśni się tylko interesują.
Książkę można zamówić na PoznajJaponie.pl, gdzie są też przykładowe strony oraz spis treści. Najlepiej dla
Gorąco polecam tę pozycję każdemu kto do Japonii się wybiera, ale też tym, którzy w Japonii już byli bo może rozjaśnić trochę niejasnych wcześniej kwestii oraz dla tych, którzy Krajem Kwitnącej Wiśni się tylko interesują.
Książkę można zamówić na PoznajJaponie.pl, gdzie są też przykładowe strony oraz spis treści. Najlepiej dla
źródło: IMG_2740
Pobierz

Mirki co sądzą o zrobieniu sobie kursu zawodowego który jest odpowiednikiem technikum chemicznego i daje technika technologii chemicznej. Jest to CHM.02. Eksploatacja maszyn i urządzeń przemysłu chemicznego oraz CHM.06. Organizacja i kontrolowanie procesów technologicznych w przemyśle chemicznym.
Muszę coś sobie zrobić. Jestem debilem. Mam tylko maturę zdaną na granicy. Mam dość pracy w kołchozach. Mam ponad 40 lat. I teraz znajomi właśnie mi polecili tego technika. Oni pokończyli i mają pracę w różnych lokalnych zakładach. Jest sporo takiej pracy związanej z chemią w mojej okolicy.
Tylko problem, że jestem debilem z chemii, nigdy tym przedmiotem się nie interesowałem i nie wiem o tym nic. Za to znajomi mówią, że oni też nic nie umieli, poszli i zrobili bezboleśnie te kursy, wszyscy zdali (trzeba na 75% co jest dla mnie abstrakcyjnie wysokim wynikiem, ja ledwo maturę na 30% zdałem), a w pracy są jakimiś analitykami chemicznymi, robią w kółko to samo, w spokoju, bez presji i ludzkich warunkach. Pokazali co mają robić i robią.
Dodatkowo mówią, że taki technik jest na równi traktowany z ukończonymi studiami chemicznymi. Studia są ok ale dla osób ambitnych co chcą robić karierę na wyższych szczeblach ale start jest na tym samym poziomie.
Co o tym myślcie? Mam dwie lewe ręce do wszystkiego. Kurs kosztuje ok. 4tys za CHM.02 i 2tys. CHM.06. Warto? Trudno? Jak z pracą?
#chemia #nauka #pytaniedoeksperta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@xray2304: To są tylko słowa znajomych, że biorą wszystkich. A okolica to Płock. Orlen podobnie dopłaca aby ludzie to robili. Zarówno technikum jak i na polibudzie studia. Na przestrzeni ostatnich lat było wiele programów aby zachęcić ludzi, dawali rabaty na te zaoczne, jako osoba zatrudniona
@mirko_anonim: nie są znane i nie ma puli pytań, ale często się powtarzają to po pierwsze po drugie wiele jest podobnych. Więc ogarniając stare dasz radę z testem
Brzmi to trochę jakby gotowiec krążył po sali i nikt tego nie weryfikował.
A praca nie ma nic wspólnego z tym
Przykładowo w czerwcowym egzaminie na obrazku trzeba było podpisać elementy wymiennika ciepła, z czego szczegółowy rysunek techniczny wraz z podpisanymi elementami był na pierwszej stronie. Zadanie na zasadzie znajdź element z rysunku A na rysunku B.
nikt nie ma gotowców, nie nastawiaj
Chyba więc się skuszę i zrobię.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny