Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto zrobić kurs zawodowy technika chemicznego?
Mirki co sądzą o zrobieniu sobie kursu zawodowego który jest odpowiednikiem technikum chemicznego i daje technika technologii chemicznej. Jest to CHM.02. Eksploatacja maszyn i urządzeń przemysłu chemicznego oraz CHM.06. Organizacja i kontrolowanie procesów technologicznych w przemyśle chemicznym.
Muszę coś sobie zrobić. Jestem debilem. Mam tylko maturę zdaną na granicy. Mam dość pracy w kołchozach. Mam ponad 40 lat. I teraz znajomi właśnie mi polecili tego technika. Oni pokończyli i mają pracę w różnych lokalnych zakładach. Jest sporo takiej pracy związanej z chemią w mojej okolicy.
Tylko problem, że jestem debilem z chemii, nigdy tym przedmiotem się nie interesowałem i nie wiem o tym nic. Za to znajomi mówią, że oni też nic nie umieli, poszli i zrobili bezboleśnie te kursy, wszyscy zdali (trzeba na 75% co jest dla mnie abstrakcyjnie wysokim wynikiem, ja ledwo maturę na 30% zdałem), a w pracy są jakimiś analitykami chemicznymi, robią w kółko to samo, w spokoju, bez presji i ludzkich warunkach. Pokazali co mają robić i robią.
Dodatkowo mówią, że taki technik jest na równi traktowany z ukończonymi studiami chemicznymi. Studia są ok ale dla osób ambitnych co chcą robić karierę na wyższych szczeblach ale start jest na tym samym poziomie.
Co o tym myślcie? Mam dwie lewe ręce do wszystkiego. Kurs kosztuje ok. 4tys za CHM.02 i 2tys. CHM.06. Warto? Trudno? Jak z pracą?
#chemia #nauka #pytaniedoeksperta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim kolego, testy masz na arkusze.pl wykuj na blachę to spokojnie 50% na pisemnym będzie. Zadanie praktyczne co trzeba 75% to cię przygotują na picuś glancuś + chyba z jednej kwalifikacji poznajesz zadanie na miesiąc przed egzaminem. Nie bój żaby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @RomanKarburator: Ale to są pytania na te testy wcześniej znane? Ile jest pytań w puli? Napiszesz coś jeszcze więcej?

@xray2304: To są tylko słowa znajomych, że biorą wszystkich. A okolica to Płock. Orlen podobnie dopłaca aby ludzie to robili. Zarówno technikum jak i na polibudzie studia. Na przestrzeni ostatnich lat było wiele programów aby zachęcić ludzi, dawali rabaty na te zaoczne, jako osoba zatrudniona
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Doktor_Proton: Nie ukrywam, że zachęciło mnie najbardziej to, że każdy to zalicza, choć wydaje mi się to dość dziwne. Koledzy mówili, że nie chodzili nawet i nie potrafili mi powiedzieć czego tam się uczy. Zaliczał każdy w grupie, były osoby które nie były na żadnych zajęciach.
Brzmi to trochę jakby gotowiec krążył po sali i nikt tego nie weryfikował.
A praca nie ma nic wspólnego z tym
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przejrzałem egzaminy, one są banalnie proste i to dosłownie na zasadzie czytania ze zrozumieniem.
Przykładowo w czerwcowym egzaminie na obrazku trzeba było podpisać elementy wymiennika ciepła, z czego szczegółowy rysunek techniczny wraz z podpisanymi elementami był na pierwszej stronie. Zadanie na zasadzie znajdź element z rysunku A na rysunku B.

Brzmi to trochę jakby gotowiec krążył po sali i nikt tego nie weryfikował.

nikt nie ma gotowców, nie nastawiaj
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Doktor_Proton: Ok, rozumiem. Po prostu koledzy są dość "prości" i ciężko było mi uwierzyć, że czegoś się nauczyli. Tym bardziej, że jak mówili, rzadko chodzili na zajęcia, nie robili żadnych notatek, nie mieli żadnej książki do nauki nie przygotowywali się, po prostu "każdy zadawał".
Chyba więc się skuszę i zrobię.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz