Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: to nie jest porada inwestycyjna, ale jeśli czujesz się w tym dobrze, szedłbym w elektrykę. Na wchodzenie do IT aktualnie jest, delikatnie mówiąc, niekoniecznie najlepszy moment.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Do IT bez doktoratu z przydatnej dziedziny (Matematyka, Fizyka, Biologia) nie ma co wchodzić zaczynając dzisiaj. Za 5 lat większość prac umysłowych zniknie i zostaną tylko turbo eksperci. Jak możesz to najlepszą możliwą drogą jest praca umysłowo-fizyczna jak właśnie elektryk albo coś w tym stylu. Nie widzę jak te zawody miałyby być zastąpione w przeciągu 10 lat i może i nawet 15 pociągną. Jak jednak chciałbyś spróbować wejść do
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @WujekDoggi inżynierka dość szeroko pojęta, ale głównie nastawiona na elektrykę/smart home/programowanie embedded, a praca inżynierska stricte z intergracji 2 systemów ze sobą, głównie backend i akwizycja danych z czujników, data processing (python, C++). Aktualnie pracuję w automatyce przemysłowej jako integrator systemów. Od zawsze chciałem iść w stronę backendu (Go, Rust, Python) albo Data engineering czy cybersecurity. Jestem świadomy poziomu wejścia do Cybersecurity, bo jest bardzo wysoki,
  • Odpowiedz
Teraz nawet ludzie z 2-3 stażami w jakiś dobrych firmach mają problem z znalezieniem pracy jako junior. Kolejnym problemem jest ogromny regres pod względem pieniędzy, na co nie jestem w stanie przystać

@mirko_anonim: No tak ale, inaczej za bardzo na juniora się możesz nie dostać. Jak zarabiasz bardzo dobrze to nie pchałbym się w IT, bo po co. Na stażu w dobrej firmie i tak powinieneś dostać 15-20k brutto więc
  • Odpowiedz