Wpis z mikrobloga

✨️ Gra na Trackballu w Arena Shootery - Moje Doświadczenia
Co jakiś czas w środowiskach trackballowych przewija się debata o graniu w arena shootery na trackballach. Wielu wątpi czy się da. Otóż jak widać na kompilacji starego wyjadacza OWN-AGE w vidrelu - tak da się. Gość swe widoczne w kompilacji fragi (te gdy w górnym rogu widoczna jest jego xywa, bo to kompilacji z wieloma graczami) popełnił na trackballu właśnie.

W latach 90tych co najmniej jeden zaangażowany turniejowo gracz grał na hybrydzie trackballa z dżojstickiem w pierwszego Unreala.

Sam mam doświadczenie w grze na kilku modelach i mogę podsumować:

Trackman Marble - o dziwo najlepiej grało mi się na nim ze względu na to, że kulka jest wystawiona najbardziej i można nią obracać w większym zakresie niż w pozostałych przez mnie testowanych trackballach. Mimo przedpotopowej rozdzielczości i jittera. Flicki z railgunem to była czysta formalność, kilka razy wprawiło mnie w osłupienie jak mimowolnie zdjąłem natychmiastowo gościa który pojawił się w oknie na skraju ekranu. To te momenty przekonały mnie, żeto urządzenie ma potencjał. Niestety przyciski zdechły w wyniku eksploatacji. Ale ich zajechanietrwało dłużej niż ELECOM Huge. Bardzo ładnie w Trackmanie są ułożone. Chyba najbardziej ergonomiczny kształt pod strzelanki. W pełni rozumiem dlaczego Gamerball (którego nie testowałem) poszedł w podobny kształt.

X-Keys LTrac - laserowy i najdokładniejsza precyzja (ustawiasz maxymalną czułość sensora i niską czułość w grze i masz precyzje jak ta lala zeo jittera), niestety kula zbyt głęboko schowana w obudowie (wyeksponowana jst mniej niż połowa kuli) więc kontrola na długich łukach jest dużo mniejsza bo musisz robić fliki tam gdzie na Trackmanie nie odrywasz palców. Pancerny i nie do zajechania poza kablem. Łatwo się go czyści o ile nie pogubisz części w trakcie. Ale raczej zapomnijcie o korzystaniu z pokrętła do zmiany broni. Chyba, że macie palce jak Rachmaninow. Ułożenie przycisków jest w FPSach na granicy użwyalności, trafiało mi się przyciskać nie pod takim katem jak trzeba i nie dociskałem przycisku wystarczająco mocno by zarejestrował wciśnięcie.

ELECOM Huge - grałem na nim najkrócej szybko się brudził w dodatku szlag trafił przycisk. To niestety za słaba wytrzymałość na FPSy. Dość ciężko czyścić wgłębienie na kulkę. Średnia wygoda przycisków w które jednal trudno trafić bez patrzenia, chociaż może ktoś kto ma krótsze palce będzie w stanie opanować ten gąszcz przycisków. Mój się połamał zanim miałem szansę. Kula wyeksponowana w około połowie, co jest OK - lepiej niż w LTrac ale mniej niż w Trackmanie. IMHO Huge w jego przypadku to chyba Huge na rynku azjatyckim gdzie wielu konsumentów ma mniejsze niż europejskie dłonie.

Prawdopodobnie jeśli będę coś jeszcze testował to Kensingtony. Ciekawi mnie zwłaszcza Slimblade.

Co do tego jak mi idzie (przesiadkę zrobiłem po jakiś 18 latach grania na myszce z włączoną (niezbyt wielką, taką by móc skalować szybkością ruchu precyzję od zabawy w chirurgię na mózgu po szybkie flicki 180 stopni) akceleracją, na trackballu też włączona akceleracja) - wystarczy by utrzymać się w połowie tabeli na serwerach Open Arena, Red Eclipse, Xonotic, Assault Cube bez jakiegoś wielkiego wysiłku ale miejcie na uwadze, że nie należę do graczy którzy wkuwali na pamięć timing spawnu Quad damage czy gdzie dany teleport przeniesie przeciwnika i z którego korytarza go jaką bronią najlepiej dojechać. Jak również od 15 lat nie gram po 8 godzin dziennie. Więc wierzę, że da się wykręcić lepsze osiągi. Sporo też słyszałem oskarżeń o to, że czitują bo potrafię wykonać natychmiastowe obroty o 180 stopni.

Więc grać się jak najbardziej da, acz boli, że wiele modeli ma konstrukcję typowo pod CAD czy DAW gdzie nie liczą się wciśnięcia przycisków w najkrótszym możliwym czasie jak w dynamicznych intensywnych grach multiplayer. Boli też c-----a jakość wykonania, która nie daje rady po kilku miesiącach w przypadku ELECOM Huge który co prawda nie jest najwyższą półką cenową, ale nie jest też najtańszą opcją.

#trackball #quake #xonotic #fps #gaming

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Gra na Trackballu w Arena Shootery - Moje Doświadczenia Ⓘ
Co jakiś ...
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia