Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego wszyscy mają pieniądze?
Skąd ludzie mają tyle pieniędzy? Non stop widzę że jakiś stary znajomy ze szkoły wrzuca relacje z Tajlandii czy Wietnamu. Niby taka bieda w Polsce ale tak patrząc na relacje z instagrama to mam wrażenie że każdy je na mieście co weekend, obowiązkowo iPhone, ma auto klasy premium (najlepiej suva), przewala na jakieś drogie alko i ogólnie żyje pod korek.

#przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: po pierwsze: ludzie nie wrzucają w social media informacji o tym, że akurat nie są na wakacjach, że jedzą mrożoną pizzę etc. Siłą rzeczy widzisz tam tylko to, czym ktoś chce się podzielić lub pochwalić. Po drugie, Polska nie jest już biedna jak 20 lat temu, zarobki mocno wzrosły i jesteśmy jednym z bogatszych państw świata. Złudzenie, że jest inaczej, wynika z tego, że tuż pod nosem mamy te
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odważny-filozof-3: w tym roku nigdzie nie jechałem ani nie jadłem na mieście, nie mam phona, ani auta. Alko kupiłem trochę z biedry na promo.
Zadowolony? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Skąd inni mają? Pewnie załatwili albo dostali, albo kredyt. Jeszcze niektóre zawody dobrze płacą np. lekarze, ich dzieciaki też w to idą i tak się kręci. Albo fachowcy-budowlańcy, sporo kasują a robią jako-tako.

A uczciwe przegrywy to sobie mogą ciułać,
  • Odpowiedz
jakieś 80-85% ludzkości żyje gorzej

@PanKapibara: co to w ogóle znaczy "żyje gorzej"? i jakie "fakty" masz na myśli? Bo chyba nie opierasz swoich wniosków o jakieś gównowyznaczniki typu pkb, bezrobocie czy pensja minimalna.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
subtelny-opowiadacz-19: Heh mam te same odczucia. Ty napisałeś takie ogólniki, ja nawet to pominę. Ja w pracy jem za darmo bo laski zamawiają jedzenie z takim zapasem, ze potem częstują. Albo oddają mi cateringi dietetyczne, bo wolą zamówić burgera z maka (oczywiście świadomość mają taką, że regularnie tydzień w tydzień zamawiają oddzielnie burger, frytk, napój zamiast zestawu, jak zwrócisz uwagę to powie, że ona chce małe frytki i średni napój, a
  • Odpowiedz
@De_Fault: mam na myśli właśnie takie "gównowyznaczniki" jak mediana pensji netto, siła nabywcza, bezrobocie etc. Ty jak rozumiesz bazujesz na chłopskim rozumie. I radykalnych brakach w wiedzy, takich jak nieświadomość tego, ile osób mieszka w Europie Zachodniej, Ameryce Północnej, Australii, Japonii i Korei Północnej (plus mikropaństwach typu Singapur), a ile - w reszcie świata, gdzie jest biedniej niż w Polsce.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak wspomniane, widzisz to co inni chcą byś widział. A potem się okazuje że ten iphone jest na kredyt, wycieczki lecą z całego hajsu że żyją od 10 do 10 i gdyby coś się stało to kończą z długami albo na ulicy. A reszta ma na tyle po prostu dobrą sytuację że odziedziczyli mieszkanie, które już samo daje im możliwości przerypania dużej ilości hajsu (bez oszczędzania właśnie) bo wydatki
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieprzekupny-opiekun-19: 2 tyg w tajlandii czy wietnamie moze byc tannsze niz typowy tygodniowy urlop w chowacji. Byłem w kilkudziesieciu krajach, kilka wyszły drogo ale np azja jak kupisz bilet za około 2k, spisz w hostelach i jesz streetfood drogo nie wychodzi. Trzeba przestawić mental bo oszczędzając chocby 800zł w 2 tygodnie spiac w gorszych warunkach masz 800zł które wydasz na 2-3 dni gdzieś w Europie, czyli kolejna podroz.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
optymistyczny-przewodnik-75: @mirko_anonim: To ja pisałem o tym grillu i dywanie. A jaki mam zawód pytasz to robię w korpo w finansach. Mi pensja pozwala na normalne życie, takie jak op opisuje ale napisałem o skrajnym przypadkach trwonienia kasy. Tzn. dla mnie to świetna sprawa bo tak jak pisałem zyskuje na tym w opór tylko mocno mnie dziwi, jak ludzie tak szastają kasą. Czy chłop takiej baby ode mnie z
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
mistrzowski-prekursor-36: @mirko_anonim: no to może są rozrzutni po prostu. Nie każdy jeździ całe życie autami za 10k i kolekcjonuje nieruchomości na wynajem.... Pokoi... (Jeszcze większa mordega dla kilku % zysku)

Nie każdy sklada kase, nie każdy chce być bogaty

A ty co robisz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
optymistyczny-przewodnik-75: @mirko_anonim: No tak, to nie są osoby co mają kilka mieszkań i tak dalej. Ale prezentują zadziwiający poziom życia. Właśnie przez tą rozrzutność. Tu na wykopie każdy 15k zarabia ale jak ktoś napiszę, że wywala butelki kaucyjne to zaraz zleci się kilku i go jadą, że głupek, itp. A co to są butelki przy zamawianiu codziennie żarcia, mając catering dietetyczny gdzie nawet tej papierowej torby z nim nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
optymistyczny-przewodnik-75: @mirko_anonim: No oczywiście, że tak. Tak po prostu przyjąłem, bo osoby które mają jakiś portfel nieruchomości o tym mówią otwarcie.
Znam te osoby często po kilka lat, przyjaźnimy się.
Bardziej też chodziło mi o to, że nie wydają się osobami które oszczędzają, inwestują, itp tylko wydają z dnia na dzień.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz