Wpis z mikrobloga

32 652 + 32 = 32 684

Już niestety żałuję, że wybrałem akurat ten rower z napędem 2x11. Przednia przerzutka już mnie do szału doprowadza. Na małym blacie pięknie pracuje bezgłośnie ale na dużym po prostu nie da się tego ustawić żeby na dwóch najwyższych biegach z tyłu, nic nie ocierało z przodu. Wszystko idealnie zgodnie z instrukcją ustawione, z suwmiarką mierzone co do milimetra, po kilkanaście razy sprawdzane, naciąg linki idealnie równo ze wskaźnikiem, a i tak nie da się wyregulować żeby było dobrze. Po prostu wózek jest zbyt ciasny żeby to dobrze działało przy takim przekosie i albo łańcuch będzie ocierał po zewnętrznej albo po wewnętrznej. Według instrukcji cały wózek powinien być w osi z największym blatem, teraz ustawiłem żeby był w osi z łańcuchem gdy z tyłu jest na najwyższym biegu, jutro będę to testował.

Poprzedni rower jak kupiłem z korbą na kwadrat to były podobne problemy. Myślałem, że korba jest skrzywiona więc kupiłem nową, lepszą ale też na kwadrat. Dalej było tak samo (inna sprawa że w firmie Lazaro fabrycznie zamontowali korbę niepasującą do długości suportu jaki wsadzili co też powodowało problemy ale to już inna historia). Na wykopie mnie nauczono, że to wina mocowania na kwadrat, że to nie jest sztywne i pracuje. Teraz mam Hollowtech II i nie widzę żadnej różnicy. Jak przyłożę dużą siłę prawą nogą to widzę jak łańcuch w wózku idzie mocniej na zewnętrzną stronę, a jak przycisnę lewą nogą to mocniej do wewnątrz, więc jak już nie wiem. Czy naprawdę nie da się zrobić sztywnego napędu w rowerze?

Gdybym teraz wybierał rower to na pewno brałbym taki z jednym blatem z przodu, nie byłoby przerzutki to nie byłoby problemu, tym bardziej, że te przełożenia wydają mi się bezsensowne, mała koronka jest zbyt mała żeby miało to jakiś sens.

#rowerowyrownik

Skrypt | Statystyki
Teuvo - 32 652 + 32 = 32 684

Już niestety żałuję, że wybrałem akurat ten rower z nap...

źródło: 1774550716364

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy naprawdę nie da się zrobić sztywnego napędu w rowerze?

@Teuvo: można, tylko ktoś by musiał choć trochę bardziej podumać.

A może... węższy łańcuch założyć? Są te "super narrow", "ultra narrow", czy cuś. Trudno mi powiedzieć, czy takie będą pasować do twojego napędu, ale jeśli tak to może ten milimetr różnicy akurat zrobiłby robotę i łańcuch nie ocierałby.
  • Odpowiedz
na dużym po prostu nie da się tego ustawić żeby na dwóch najwyższych biegach z tyłu, nic nie ocierało z przodu

@Teuvo: i dobrze bo nie powinieneś robić takich przekosów
  • Odpowiedz
Gdybym teraz wybierał rower to na pewno brałbym taki z jednym blatem

@Teuvo: przekląłbyś go na pierwszej dłuższej asfaltowej drodze - mam jeden blat w MTB i do lasu na wspinaczki jest w pytę, ale na ścieżce z trudem osiągam 30km/h gdzie na szosie to ledwie przelotowa i rozpędzam się znacznie wyżej bez kadencji >200 xd
  • Odpowiedz
  • 1
przekląłbyś go na pierwszej dłuższej asfaltowej drodze - mam jeden blat w MTB i do lasu na wspinaczki jest w pytę, ale na ścieżce z trudem osiągam 30km/h

@conamirko: no, na pewno w rowerach za 40 tys. zł z trudem osiąga się 30 km/h bo nie pomyśleli i dali jeden blat z przodu

nie chce mi się liczyć, sam sobie przelicz kalkulatorem prędkość przy zadanej kadencji, 42 zęby z przodu
Teuvo - >przekląłbyś go na pierwszej dłuższej asfaltowej drodze - mam jeden blat w MT...

źródło: 54318_3000

Pobierz
  • Odpowiedz
żeby na dwóch najwyższych biegach z tyłu, nic nie ocierało z przodu.

@Teuvo: najwyższych, tzn. na największych tylnych zębatkach? Tak z 3 największe na dużym blacie będą odpowiadały gdzieś trzem środkowym na małym. A trzy najmniejsze zębatki na małym blacie, będą analogicznie odpowiadały trzem środkowym na dużym. Po to się dublują, żeby nie robić przekosów i żeby nic nie ocierało. Po to masz 2 blaty, żeby korzystać z obu, a
  • Odpowiedz