Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto brać kredyt na mieszkanie w Polsce?
Cześć. Zastanawiam się czy w przyszłym roku warto brać kredo i kupić mieszkanie za ok 550-600k pod Poznaniem/Wrocławiem z mini ogródkiem lub tarasem. I nadpłacać ratę około 2-5k miesięcznie by szybciej spłacić.

Jestem singlem po 30stce, od kilku lat praca zdalna. Obecnie mieszkam w domu rodzinnym na wsi, 250m2, duży ogród, rodzicie spoko, dogadujemy się, dom ma być zapisany na mnie. Do dwóch miast wojewódzkich mam po 90km. Jednak chciałbym mieć też coś swojego. Mieszkanie typowo w mieście raczej odpada. Spore ryzyko, że któryś z sąsiadów będzie hałaśliwy. Jestem wrażliwy na hałas podczas snu i dlatego wolałbym bliźniak/szeregowca pod miastem by zmniejszyć ryzyko niesfornego sąsiada. No i ceny w mieście to raczej 800-900k a w takie kredo nie chcę się wpakować. Rodziny nie planuję/nie chcę zakładać, mieszkanie typowo pod singla. No i tutaj mam pewne "ale".

Mieszkać gdzie mam, IMO Polska to nie jest zbyt atrakcyjne miejsce do ładowania się w kredyt w obecnych czasach bo niepewna sytuacja geopolityczna, demografia, wysokie koszty życia, rosnące "daniny" i podatki (prawdopodobnie ryczałt od przyszłego roku), masa grup uprzywilejowanych na które dodatkowo trzeba płacić zamiast inwestować w infrastrukturę itp. Ogólnie Polska pod wieloma względami to kraj dobry do życia, ale według mnie raczej bez przyszłości. Będzie coraz trudniej i gorzej moim zdaniem.

Co sądzicie o tej sytuacji? Ładowalibyście się w kredo w mojej sytuacji?
#nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jeśli masz możliwość, masz środki finansowe i nie masz żadnej własnej nieruchomości, to dlaczego nie? Warto mieć coś własnego. A jeśli kupisz coś sensownego, w fajnej lokalizacji, to w razie czego w przyszłości będziesz mógł to sprzedać bez większego problemu.
  • Odpowiedz
w tej sytuacji nie warto. Możesz sobie coś wynająć na rok dwa, sprawdzić jak się żyje samemu w mieście. Po co od razu ładować się z kupnem.

@yrrotnuu: Głupi plan, lepiej coś kupić i za 2 lata sprzedać niż wyrzucać 100k+ do śmieci.
  • Odpowiedz
@Bejro wyjdzie na to samo, bo zamiast do landlorda przyniesie to samo w odsetkach do banku, a sprzedaż nie taka pewna już twraz a co dopiero za 2 lata
  • Odpowiedz
@yrrotnuu: Mieszkania dalej rosną na wartości a rata kredytu jest obecnie niższa niż najem, do tego nie 100% raty to odsetki a tylko jakieś 80% więc potencjalnie jest to jakieś 20-80k oszczędności względem najmu. Przy odpowiedniej cenie i dobrze dobranej nieruchomości sprzeda się szybko. Sam mam hipotekę na 30 lat od niedawna i wiem, że bardziej opłaca mi się np. wymaksować IKE i IKZE zanim choćby pomyślę o nadpłacie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wyważony-obserwator-65:

Mieszkania dalej rosną na wartości

@Bejro: nie mieszkania tylko caly rynek. I to tez wzglednie bo trwa korekta / stagnacja. Taki zuzel na zadupiu wzrosnie?
  • Odpowiedz