Wpis z mikrobloga

✨️ Jak inwestować na giełdzie? Porady dla początkujących
witam ekspertów, potrzebuje porady

od kilku miesięcy kupuje na ike lyps po 1000 zł, mam tam 6k i w sumie się obudziłem ze mogłem kupić po prostu all world fwra i teraz pytanie co robić

kupować po prostu ten lyps
kupować eimi+exus np po 200 zł i reszta lyps?

mam jeszcze na zwykłym koncie msci world za 1400 usd które kupowałem z rok temu i nic z tym nie robię (zastanawiam się czy nie wrzucić tam po prostu 20k pln z zamiarem wypłaty za 5 lat, wiem że może być finalnie na minus ale mogę zaryzykować)

#gielda #etf

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i teraz pytanie co robić

@mirko_anonim: 1. Zdecyduj się jaki chcesz mieć w końcu skład portfela
2. Wprowadź go w życie w jak najbardziej optymalny sposób
- jeśli chcesz zachować rynkowe proporcje to najwygodniej jest po prostu kupić jednego ETFa na cały świat. Robienie tego samego przy pomocy wielu ETFów ma sens tylko jeśli chcesz ustalać własne proporcje lub jeśli w ten sposób będziesz mógł obniżyć koszta u danego brokera
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
ambitny-przeciwnik-67: Na taki horyzont czasowy, tj. 5 lat i koniecznie ETF, a nie jakaś jedna do trzech zdrowych, wzrostowych spółek, to jak już jakiś ETF, to branżowy i "przyszłościowy" typu JEDI, Defense czy Semiconductors itp, a nie zamuły na 20 lat i więcej typu All World i podobne dla mentalnych dziadków na których i tak byś nie wytrzymał roku czy kilku lat jeżeli nie wszedłeś po dobrej zwale. Ci co tak
  • Odpowiedz