Aktywne Wpisy

CyganskiKsiaze +73

Sinti +4
TL;DR: nie umiem latać w świadomych snach
pytanie do osób mniej lub bardziej obeznanych i doświadczających #luciddream #oobe - czy ktoś z was ma praktycznie permanentny problem z lataniem, czy nawet unoszeniem się nad ziemią w świadomych snach lub oobe? doświadczam praktycznie od wczesnego dzieciństwa niemal codziennie spontanicznych świadomych snów - ale w 99% przypadków bardzo krótkich bo się budzę po ogarnięciu sytuacji, zazwyczaj trwają około 10 - 30
pytanie do osób mniej lub bardziej obeznanych i doświadczających #luciddream #oobe - czy ktoś z was ma praktycznie permanentny problem z lataniem, czy nawet unoszeniem się nad ziemią w świadomych snach lub oobe? doświadczam praktycznie od wczesnego dzieciństwa niemal codziennie spontanicznych świadomych snów - ale w 99% przypadków bardzo krótkich bo się budzę po ogarnięciu sytuacji, zazwyczaj trwają około 10 - 30

witam ekspertów, potrzeba porady
od kilku miesięcy kupuje na ike lyps po 1000 zł, mam tam 6k i w sumie się obudziłem ze mogłem kupić po prostu all world fwra i teraz pytanie co robić
kupować po prostu ten lyps
kupować eimi+exus np po 200 zł i reszta lyps?
mam jeszcze na zwykłym koncie msci world za 1400 usd które kupowałem z rok temu i nic z tym nie robię (zastanawiam się czy nie wrzucić tam po prostu 20k pln z zamiarem wypłaty za 5 lat, wiem że może być finalnie na minus ale mogę zaryzykować)
#gielda #etf
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Generalnie na początku all-world (FWRA) jest spoko, potem jak już się doedukujesz to sam podejmiesz decyzję które rynki chciałbyś doważać i jak zrobić proporcje
@squanchySquanch: to opcja dla lubiących ryzyko :)
@squanchySquanch: tak, temat już wielokrotnie poruszany na tagu. Amundi lubi łączyć ze sobą etfy, ostatnie łączenie było rok temu 2 etfów na akcje światowe. Polega to na tym, że sprzedają ludziom jednostki jednego etfu a kupują innego. Niby wartość ta sama na koncie, ale taka operacja generuje zdarzenie podatkowe. Co prawda nie dotyczy to kont IKE/IKZE, bo tam nie ma podatku, ale na zwykłych kontach ludzie