Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z zazdrością o sukces innych?
Odkąd zapoznałem się z historią takiego mirka, który niegdyś tagował #przegryw, nie jestem w stanie sobie poradzić z zazdrością. Jego psychika była już na samym dnie, niżej nie dało się zejść, sytuacja wyglądała jak gdyby była niemożliwa do odwrócenia, a mimo to tamten mireczek skończył w klasie średniej zarabiając konkret kasę przy biurku zaczynając jako prosty chłop wywodzący się z ubóstwa i Polskiej wsi. Ja miałem łatwiejszy start, lepsze warunki do rozwoju, a mimo to jestem od tamtego mirka starszy i robię przy taśmie bez żadnych perspektyw na poprawę mojej sytuacji. Jak wobec tego poradzić sobie z zazdrością? Czy psychoterapeuta może być realną pomocą przy takim problemie?

#kiciochpyta #terapia #psychoterapia #psychologia #depresja #damskiprzegryw #blackpill #neet #samotnosc #wychodzimyzprzegrywu #nerwica

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Blakpyl do wora, wór do jeziora.

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: realnie tak, trzeba zbadać co zawiniło, możliwe, że masz niskie poczucie własnej wartości, spowodowane takim, a nie innym układem nerwowym i wychowaniem. Jaka rada? Ogólnie to nie twoja wina, głos w głowie może zwalać cały czas winę na Ciebie, ale on kłamie, tak naprawdę gdybyś miał zajść dalej zrobiłbyś to. Brakło narzędzi w postaci odpowiedniej psychiki, nie porównuj się, że on miał trudniej, bo z zewnątrz tak, ale wewnątrz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie traktuj zazdrości jako czegoś co pojawiło się od tak i co zrobić żeby od tak znikła.
Zazdrość jest informacją zwrotną, ten słynny "feedback". Sam fakt ,że już ją świadomie zauważasz to duży sukces.

Teraz tą informację należy odczytać: zazdroszczę ale dlaczego?
Co za tym stoi? Jest to zazdrość o sukcesy innych bo sam mam niskie poczuciem własnej wartości i każdy sukces znajomych uderza we mnie? Czy zazdroszcze bo komuś się powodzi
  • Odpowiedz