Wpis z mikrobloga

✨️ Decyduję się na studia medyczne po latach w zawodzie okołomedycznym
Hej,

ukończyłam już jedne studia okołomedyczne i po kilku latach pracy mam już dosyć tego zawodu z powodu niskich zarobków i braku stabilności. W liceum brałam pod uwagę studia lekarskie, ale zabrakło mi punktów na studia stacjonarne. W maju poprawiam maturę z chemii, żeby móc rozpocząć studia. Moja sytuacja życiowa wygląda tak, że mogłabym sobie na to pozwolić. Nie jestem osobą, która nagle obudziła się i wywęszyła kasę. Moim głównym motywatorem jest chęć posiadania stabilnego zatrudnienia i możliwość zarobienia średniej krajowej (obecnie mam mniej). Widzę, jak dużo osób myśli o tym samym, więc trochę mnie to podkopało.

Wiem, że nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak branża będzie wyglądać za te parę lat. Ja sama nie wiem, czy na pewno się dostanę, no i czy skończę te studia. Mam dużą motywację i chciałabym spróbować, nawet jakbym miała wylecieć po semestrze. Myśl o tych studiach nie opuszcza mnie od wielu lat, stąd też taka decyzja. Jedynie martwi mnie obecna sytuacja i nagonka na lekarzy. Oglądam teraz wiadomości codziennie i chociaż raz dziennie wspominają o służbie zdrowia, co mnie jakoś niepokoi. Naprawdę może być tak źle i nie warto studiować medycyny? Nie widzę siebie w innej branży. Trudniej będzie mi zaczynać od zera w zupełnie czymś innym.

Możecie coś doradzić?

#lekarski #studia #medycyna

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mój kuzyn skończył jedne studia i pracował w zawodzie, ale tak ja Ty zarabiał dość mało i poszedł na pielęgniarstwo. Skończył, pracuje już jako pielęgniarz jakoś 2 lata i jest zadowolony z tej decyzji. Teraz robi jakąś dodatkową specjalizację.
  • Odpowiedz
@Lonate: żeby pracować w nadleśnictwie to musiał mieć szczęście albo plecy, moja znajoma skończyła leśnictwo i nie ma co liczyć na pracy, wszystko obstawione znajomymi z politycznymi plecami.
  • Odpowiedz
Plecy xD Ale co z tego, skoro praca za trochę ponad minimalną, z awansem i podwyżką trzeba czekać aż ktoś umrze. No i właśnie bardzo dużo polityki w pracy.
  • Odpowiedz