Wpis z mikrobloga

✨️ Jak kupić mieszkanie w Krakowie?
cześć, case na dzisiaj. Chcecie kupić mieszkanie #nieruchomosci w #krakow najlepiej 5 pokojowe (opcjonalnie 4, ale jednak ten jeden dodatkowy ma ogromny plus), najlepiej powyżej 75-80m2. Muszą być dwa miejsca postojowe i powiedzmy atutem byłaby komórka lokatorska. Budżet do powiedzmy 1,4mln za stan deweloperski.
Co wybieracie? Ciężki temat bo takich mieszkań nie ma za wiele, budżet też mimo wszystko nie jest na tyle elastyczny, żeby zaraz wyskoczyć z 2mln za gołe mieszkanie. Czy to w ogóle jeszcze możliwe w tym mieście? Kojarzycie jakieś sensowne inwestycje i znacie ich atuty?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie ma takich mieszkań w sensownych pieniążkach i lokalizacji, jedno albo drugie ¯\(ツ)/¯ Już prędzej jakaś szeregówka na obrzeżach albo w sąsiednich wioskach jeśli uparłeś się na stan deweloperski. Wejdź sobie na otodom, masz tam bardzo dużo filtrów, wybierz ilość pokoi , metraż, cenę itd, potem możesz zobaczyć na mapie gdzie Cię "wyrzuci".
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie patrzyłam na Kraków, ale przeglądałam oferty we Wrocławiu jakiś czas temu. Sporo było co najwyżej 4 pokoje ale metraż zwiększają zamiast dać ten 5ty pokój, albo jakieś krzywe rozkłady. Chyba najlepiej poszukać jakiś wczesnych inwestycji gdzie wybierzesz 2 mieszkania ok 40-45m obok siebie i je połączysz. Kwestia wtedy dogadania się z deweloperem - jak wczesny etap to ułatwi to kwestie.
  • Odpowiedz
@Snowflake_: Nowe bloki deweloperskie też są jeden na drugim przecież ;)

Przynajmniej poniżej bańki za 100 metrów da, a tak to raczej okolice 2 milionów z wykończeniem i garażem będzie za 80+.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: nie jestem przekonany, że jest to dobry interes ( ͡° ͜ʖ ͡°) te uliczki w Wieliczce przy których budowane są te szeregówki, to jest jakaś masakra. Nie przystosowane do takiej ilości ludzi. Dodatkowo, często nie mają kanalizacji tylko po prostu szambo. Dojazd do Krakowa w godzinach szczytu to jest masakra.

Byłem oglądać i widziałem, mimo wszystko osiedla deweloperskie w Krakowie wypadają według mnie lepiej. Dla
  • Odpowiedz
Dojazd do Krakowa w godzinach szczytu to jest masakra.

@Snowflake_: wydawało mi się że tam się raczej pociągiem dojeżdża. przepraszam, nie jestem lokalsem, mogę gadać głupoty.

Byłem oglądać i widziałem, mimo wszystko osiedla deweloperskie w Krakowie wypadają według mnie lepiej.

@Snowflake_: Tak, ale nie przy dużych metrażach. Mieszkania w PL mają sens tak do 60-70 m^2. Powyżej nawet cena za metr zaczyna nagle ROSNĄĆ (nie spadać), bo duże
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin >wydawało mi się że tam się raczej pociągiem dojeżdża. przepraszam, nie jestem lokalsem, mogę gadać głupoty.

Owszem, dojeżdża się i jak masz szeregówkę blisko stacji to jest to fajna opcja, ale takich szeregówek nie ma. Pociąg jedzie jakieś 20-25 minut to Krakowa, ale dojedź jeszcze do tej stacji. Mało miejsca na zaparkowanie auta, ogólnie same problemy.
  • Odpowiedz
@Snowflake_: a tak 5-10 min z buta do stacji? Jak stoi rynek? Miałem swego czasu kumpla z okolic, właśnie w Wieliczce blisko stacji kupował.

Mogę nie mieć aktualnych danych już bo kontakt trochę się urwał ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie ma sensu moim zdaniem kupowanie czegokolwiek w tych cenach w Krakowie i okolicach. Ewentualnie jeśli kupujesz w dużej części albo najlepiej w całości za gotówkę i mocno się targować. Kraków i cała aglomeracja jest za droga względem tego co oferuje m.in. rynek pracy z perspektywami na gorsze w następnych latach. Takie ceny jakie są byłyby dla mnie akceptowalne dla Warszawy
  • Odpowiedz
a tak 5-10 min z buta do stacji? Jak stoi rynek? Miałem swego czasu kumpla z okolic, właśnie w Wieliczce blisko stacji kupował.

Mogę nie mieć aktualnych danych już bo kontakt trochę się urwał ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Yuri_Yslin: ja dokładnie tak mam, ale mi się przyfarciło że kupiłem w centrum. Pociąg z Wieliczki to jest niedoceniane wcześniej przeze mnie złoto - mogę być szybciej na
  • Odpowiedz
Proins centralna 51c, mają 122 mkw za 1.44 mln, 5 pokoi i osobna kuchnia. Okolica top nie jest (choć do tramwaju tylko 600m i usług dużo), trzeba by mieć wyższy budżet by spełnić jeszcze ten warunek. Z 2 garażami i komórkę pewnie przekroczy budżet, ale kto wie - może jest pole do negocjacji
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
wytrwały-strażnik-85: W zasadzie co Ci daje to że kupisz rynek pierwotny? W 99% tam masz okrojony standard, najtańsze rozwiązania z najgorsza akustyka, gorsze lokalizacje. W zamian za 30% więcej ceny XDDDD

Rozumiem, że ktoś może nie chciec mieszkać w bloku z brudną schodowa klatką, ale upieranie się przy rynku pierwotnym to najgłupsze co można zrobić

W ogóle podziwiam że klient nigdy się nie zastanawia z jakiego materiału jest budynek, przegrody, STROPY. ergo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Takich mieszkań się teraz niestety niezbyt buduje. A te co były to w dużej mierze kupione przez rentierów i podzielone na mikrokawalerki albo wynajęte na pokoje bo lepszy ROI.
  • Odpowiedz