Wpis z mikrobloga

✨️ Jak działa konto IKZE w mBanku z walutami obcymi?
Mam konto IKZE w mBanku na mInwestorze (to nie eMakler, nie mylić). I wg różnych źródeł np. ranking kont IKE/IKZE Iwucia, można tam mieć oprócz PLN również USD i EUR.

I jak to działa? Szukałem informacji i nie mogę tego znaleźć. Czaty LLM podają jakieś sprzeczne bzdury.

Chyba działa to tak, że najpierw przy kupnie wybieram walutę rozliczenia.

Gdy wybieram PLN, to przy kupnie następuje przewalutowanie PLN>USD, a potem po sprzedaży USD>PLN.

A gdy wybieram USD, to też przy kupnie jest przewalutowanie PLN>USD, ale potem przy sprzedaży wraca to już jako USD i mam tyle podsald, ile walut np. w PLN, USD, EUR.

Czy tak to działa?

Co w sytuacji, gdy chcę np. kupić coś za 1000 USD w walucie USD, a mam 900 USD i 1000 PLN? Czy wtedy wezmą brakującą kasę z innej waluty?

W ogóle ich interfejs użytkownika to chyba konkurencja im robiła, żeby nikt nie miał ochoty tam przebywać.

#gielda #mbank #inwestycje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
A gdy wybieram USD, to też przy kupnie jest przewalutowanie PLN>USD, ale potem przy sprzedaży wraca to już jako USD i mam tyle podsald, ile walut np. w PLN, USD, EUR.

@mirko_anonim: Nie.
Jak sobie wyobrażasz zakup za posiadane USD, gdyby to działało tak jak opisujesz? W ten sposób nigdy byś za USD nie mógł kupić, bo wybranie USD u Ciebie powoduje zakup za PLN.

Nie wiem skąd taki pomysł
  • Odpowiedz