✨️ Dlaczego boomerzy mieli rację?Ⓘ Najgorsze jest to że boomerzy mieli racje.. Jako millenials odcinałem się od staromodnych poglądów, chciałem być bardziej nowoczesny, zachodni, progresywny i tego typu ale w tym kraju z takim podejściem (nawet jak słusznym) to nic nie zdziałasz a przynajmniej nie u nas xD. Ponad 30 lat na karku i stwierdzam że jeśli chcesz do czegoś dojść to tylko znajomości, cwaniactwo, kombinatorstwo. Co więcej, żadna ciężka praca, sprawiedliwość czy równość. Boomerzy zawsze powtarzali że warto mieć znajomego lekarza i prawnika i jakie to jest teraz adekwatne, gdzie non stop sprawcy drogowi chodzą na wolności albo te salony vip u lekarzy. Może jestem naiwnym idealistą ale serio uwierzyłem że 20 gospodarka świata, doganiamy zachód, mentalność się zmieniła i teraz to będziemy drugą skandynawią. Nie znam nikogo kto by się dorobił uczciwą pracą i chyba nie ma u nas miesiąca żeby nie było kolejnych #afera z przedsiębiorcami, lekarzami, prawnikami, wałkami na dotacjach, politykami, wojskiem, przetargami....
@mirko_anonim: Ale ten mityczny zachód działa na tych samych zasadach. Najpotężniejsi to nie Ci co najszybciej machają łopatą w fabryce zarówno w Warszawie jak i w Hamburgu czy Londynie. Znajomości, kontakty, pozycja, wykształcenie, posiadany majątek, zamieszkanie, przynależność do formalnych lub mniej formalnych klubów, stowarzyszeń i klik - to stanowi o statusie. Neolibkowe ględzenie o produktywności, spreadsheatach, dynamicznych korpo i mentalności zwycięzcy to opium dla robotników,
@mirko_anonim: ale co mają poglądy boomerów do posiadania sieci znajomych i kometencji społecznych? To nie jest żadne kombinowanie, to jest umiejętność społeczna i przydaje się w każdych czasach od starożytnego Rzymu. I na zachodzie ludzie z najnowocześniejszą mentalnością też mają znajomych i też mają z tego określone korzyści
czujny-obywatel-58: @swiadomy_anakolut tylko na tym mitycznym zachodzie to Niemiec czy Holender nie jest wartościowany przez stan posiadania a weź w Polsce miej status bez ciuchów z logo i gigantycznego SUV-a xD Albo w Finlandii gdzie masz inną edukacje a u nas nabijasz punkciki i uczysz się na pamięć opracowań. Od początku nasz kraj uczy kombinowania żeby coś zyskać.
czujny-obywatel-58: @thorgoth Nie przeczytałeś ze zrozumieniem a już wyciągnąłeś sobie jak zawsze swoje wnioski żeby zaprzeczyć, więc odsyłam ponownie do posta
@mirko_anonim: w poście napisałeś jakies niekoherentne pierdy o tym, ze uwierzyłeś, że posiadanie sieci znajomych nie jest ważne. Następnie z emfazą godną Krzysztofa Kolumba odkryłeś, że sie mylileś. Brawo ty
Najgorsze jest to że boomerzy mieli racje.. Jako millenials odcinałem się od staromodnych poglądów, chciałem być bardziej nowoczesny, zachodni, progresywny i tego typu ale w tym kraju z takim podejściem (nawet jak słusznym) to nic nie zdziałasz a przynajmniej nie u nas xD. Ponad 30 lat na karku i stwierdzam że jeśli chcesz do czegoś dojść to tylko znajomości, cwaniactwo, kombinatorstwo. Co więcej, żadna ciężka praca, sprawiedliwość czy równość. Boomerzy zawsze powtarzali że warto mieć znajomego lekarza i prawnika i jakie to jest teraz adekwatne, gdzie non stop sprawcy drogowi chodzą na wolności albo te salony vip u lekarzy. Może jestem naiwnym idealistą ale serio uwierzyłem że 20 gospodarka świata, doganiamy zachód, mentalność się zmieniła i teraz to będziemy drugą skandynawią. Nie znam nikogo kto by się dorobił uczciwą pracą i chyba nie ma u nas miesiąca żeby nie było kolejnych #afera z przedsiębiorcami, lekarzami, prawnikami, wałkami na dotacjach, politykami, wojskiem, przetargami....
#polska #praca #przemyslenia #biznes #pieniadze #lekarz100k #kolchoz #przegryw #polak #antykapitalizm #gospodarka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
źródło: comment_a6qV34DKMSOR4paCDZkcSB97slgULF6r
Pobierz@mirko_anonim: Ale ten mityczny zachód działa na tych samych zasadach. Najpotężniejsi to nie Ci co najszybciej machają łopatą w fabryce zarówno w Warszawie jak i w Hamburgu czy Londynie. Znajomości, kontakty, pozycja, wykształcenie, posiadany majątek, zamieszkanie, przynależność do formalnych lub mniej formalnych klubów, stowarzyszeń i klik - to stanowi o statusie. Neolibkowe ględzenie o produktywności, spreadsheatach, dynamicznych korpo i mentalności zwycięzcy to opium dla robotników,
To nie jest żadne kombinowanie, to jest umiejętność społeczna i przydaje się w każdych czasach od starożytnego Rzymu. I na zachodzie ludzie z najnowocześniejszą mentalnością też mają znajomych i też mają z tego określone korzyści
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Następnie z emfazą godną Krzysztofa Kolumba odkryłeś, że sie mylileś.
Brawo ty
I jeszcze ten Stańczyk pod takimi pierdami XDDD
Komentarz usunięty przez moderatora
@mirko_anonim: bo znasz sam proletariat? Nie ciężka praca tylko madra. A jak umiesz cokolwiek to znajomości wynikają z tego