Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego w Izraelu jest tak wysoka dzietność?
Ostatnio robiłem research dlaczego w #izrael jest tak duża dzietność i spędziłem sporo czasu na analizie instagrama osób zlokalizowanych w tamtym kraju i nie wiem czy wpadłem w bańkę czy faktycznie tak tam jest. Głównie patrzyłem na młode osoby przed 30-stką po studiach i czym jestem zdziwiony:
- każdy robi jakieś fajne rzeczy w pracy wysokowykwalifikowanej, głównie pracuje w technologiach (głównie IT), sporo w startupach (wg linkedin) ale generalnie tak jak mi mówił chatgpt to wszystko wg STEM
- po zdjęciach/relacjach widzę że bardzo dużo czasu spędza się z rodziną nawet jako dorosły
- dużo czasu spędza się ze znajomymi, przyjaciółmi
- sporo podróżują
- każdy (młodzi) jest fit, uprawia sport, dbają o formę
- lubią korzystać z życia (sporo relacji typu wino nad morzem, dobre jedzenie na mieście co weekend, itd.)

I wiem że instagram to nie rzeczywistość ale jednak odzwierciedla nasz styl życia. W Polsce np mam wrażenie że mając bliżej 30-stki to ludzie nie są tacy rodzinni, często mają kwasy z własną rodziną albo nawet pokłóceni. Nawet bym powiedział że sporo osób dziadzieje, zamyka się na znajomych i skupia się 100% na partnerze/ce i już nie są tak otwarci, spontaniczni jak kiedyś. Sporo też zapomina o sporcie w pewnym wieku i zamyka się w domach ze swoimi aktywnościami, obowiązkami.

#demografia #judaizm #zydzi #relacje #kultura #spoleczenstwo #dzieci #znajomi #zwiazki #przemyslenia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach