Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego Polki decydują się na późne macierzyństwo?
Czemu polki tak późno zachodzą w ciąże? Czy to nie jest czasem ryzyko dla dziecka? Spaceruje po galerii i widzę czasem babki w ciąży to na oko mają spokojnie pomiędzy 30-40 lat i aż to dziwinie wygląda. Czasami widzę ukrainki mega młode i mają dziecko to ma większy sens bo gdy masz więcej energii to zajmujesz się dzieckiem i potem masz spokój ale posiadanie dziecka w wieku 30+ to trochę lipa.

#dzieci #demografia #wychowanie #polska #niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Powiem na swoim przykładzie, ja świadomie decyduje się na późne macierzyństwo, a nawet na po prostu zostanie bez potomstwa głównie z powodów mieszkaniowych. Miałam o tyle dobrą sytuację, że kupiłam mieszkanie, ale było mnie stać tylko na jednopokojowe, sorki, ale nie wyobrażam sobie życia z trójką osób w tym mieszkaniu. Kolejny powód to realna obawa o to, że jak wrócę po macierzyńskim do pracy, to mi podziękują następnego dnia,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bo muszą mieć zapewnioną stabilną sytuację. Widzisz w galerii czyli duże miasto czyli tak poniżej 12k zł miesięcznie wydatków nie zejdziesz w przypadku dwójki dzieci. Kto ma to zarobić oboje czy facet?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @mirko_anonim no ja zaszłam w ciąze mając 30 lat bo męża poznałam jak miałam 29

Wcześniej randkowałam ale raczej faceci nie byli chętni do dzieci, mój mąż sam mówił że wcześniej był w poważnym związku ale go laska zostawiła bo odwlekał ślub i dzieci
  • Odpowiedz
  • 0
@elena-mary: my zdecydowaliśmy się dopiero w mid 30s , dziecko idealne ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale t był ostatni dzwonek tak prawdę mówiąc, chociaż szybko się udało to po 35rz zaczynają się ryzyka jakichś wad, więc trochę słabo
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: bo większość osób chce mieć w miarę stabilną sytuację życiową zanim podejmie się tak dużej odpowiedzialności jak dziecko. To już nie są czasy, gdzie trzy pokolenia mieszkają ze sobą, większość osób chce mieć własny kąt lub przynajmniej na tyle stabilne zarobki, żeby nie martwić się o koszta wynajmu. Do tego znaleźć partnera w młodym wieku, który byłby gotowy na założenie rodziny to też nie taka prosta sprawa. Do tego
  • Odpowiedz